contact
MyEtwie
In de kijker

De kracht van het ambacht

Gepubliceerd op 17/02/2014
vie_ambachten14

De economische en culturele betekenis van de ambachten staan in Nederland momenteel sterk in de belangstelling. Op 14 en 15 maart wordt in Eindhoven en Tilburg een internationale conferentie georganiseerd over de 'kracht van het ambacht'. De conferentie, georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) en het Fonds voor Cultuurparticipatie, is bedoeld voor beleidsmakers en bewindvoerders van overheden, opleidingen en erfgoedinstellingen.

Ambachten zijn belangrijk, niet alleen voor de economie maar ook voor de cultuur van een land, als immaterieel erfgoed (zoals de gelijknamige UNESCO-conventie laat zien). Wat kunnen verschillende partijen bijdragen? Wat kunnen gemeentes en provincies doen om een gunstig klimaat te scheppen waarin het ambacht economisch kan gedijen (een sector met vele kleine bedrijfjes waarin alles bij elkaar zo’n 111 miljard euro omgaat)? Wat kunnen de opleidingen doen om een nieuwe generatie het oude vakmanschap door te geven? Hoe kunnen erfgoedinstellingen de culturele waarden van het erfgoed zichtbaar maken voor een breed publiek en bijdragen aan een duurzame structuur?

Tijdens deze conferentie willen de organisatoren niet alleen overzicht geven van waar verschillende partijen mee bezig zijn en waar kansen liggen, maar ook prikkelen tot samenwerken tussen erfgoed en economie, tussen erfgoed en design, tussen opleidingen en erfgoedinstellingen... Daarbij wordt gekeken naar inspirerende voorbeelden uit het buitenland. Wat kunnen we leren van bijvoorbeeld het systeem van ‘action-borne knowledge’ in Noorwegen, de kracht van de maakeconomie in Duitsland, artistieke vernieuwing in Japan, inspirerende projecten met cultuur- en erfgoedinstellingen in Engeland...

Geïnteresseerden kunnen de folder met alle informatie over de conferentie downloaden op volkscultuur.nl.