contact
MyEtwie
In de kijker

De pompen van Auguste: de geschiedenis en productie van de Rateaufabriek in Muizen

Gepubliceerd op 12/09/2015
rateau_affiche2

Tijdens Open Monumentendag wordt het nieuwe erfgoeddepot van de stad Mechelen, ondergebracht in de fabriekshallen van de voormalige Rateaufabriek in deelgemeente Muizen, opengensteld voor het publiek. In het kader van deze openstelling onderzocht ETWIE de bijzondere geschiedenis en de productie van de Société Rateau. Op zondag 13 september kom je er alles over te weten.

De machines die door Rateau werden geproduceerd, doorkruisen en verbinden het industriële verleden van België en Frankrijk. Stoomturbines voor elektriciteitscentrales en schepen, ventilatoren en compressoren voor de mijnen, allerhande pompen voor fonteinen, pompstations, sluizen en zelfs kerncentrales, turbocompressoren en straalmotoren voor vliegtuigen... het logo van Rateau komt op allerlei verrassende plaatsen voor.

Een presentatie geïllustreerd met exclusief beeldmateriaal, biedt een overzicht van de geschiedenis en de productie van de Rateaufabriek. Grote foto’s geven een beeld van de vroegere bedrijvigheid in de fabrieksgebouwen, en aan de hand van een reeks postkaarten kom je nog meer te weten over dit boeiende stukje industrieel erfgoed.


Download het uitgebreide artikel over de geschiedenis en productie van Rateau (pdf)

(auteur: Robin Debo)

Praktisch: Depot Rato (Leuvensesteenweg 474, 2800 Mechelen), op zondag 13 september (10u-18u). Ook heel wat stedelijke diensten (stadsarchief, stadsarcheologie...) organiseren op Open Monumentendag een activiteit in 'Depot Rato'. Meer info over de verschillende activiteiten vind je op www.openmonumenten.be.

Afbeelding: Universiteitsbibliotheek Gent

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...