contact
MyEtwie
In de kijker

De schoonheid van het materiaal: Mario Baeck voltooit doctoraat over Belgische tegelindustrie

Gepubliceerd op 17/09/2015
baeck_doctoraat

Aan de Universiteit Gent verdedigde tegelexpert Mario Baeck, ook bestuurslid van ETWIE, deze week met succes zijn doctoraat over de Belgische tegelindustrie tussen 1840 en 1980.

De Belgische keramische vloertegel met ingelegd decor, de gelijkaardige cementvloertegel en de decoratieve keramische wandtegel in faience of steengoed kenden in de loop van de 19de en 20ste eeuw een enorm succes. Als duurzaam en uiterst decoratief bouwmateriaal werden deze tegels tussen 1840 en 1980 ruim toegepast in interieurs en exterieurs, zowel in België zelf als in het buitenland.

In zijn onderzoek beschreef Baeck het ontstaan en de ontwikkeling van deze materialen in België. Daartoe reconstrueerde hij de bedrijfsgeschiedenis van alle belangrijke fabrieken, en onderzocht hij in detail de stilistische evolutie en de evolutie in het gebruik en toepassing van de Belgische industriële tegel. Dit gebeurde door uitvoerig in situ-onderzoek en – methodologisch vernieuwend – voor een zeer belangrijk deel ook op basis van een groot aantal handelscatalogi van vloer- en wandtegelfabrieken.

Door de bevindingen in een ruime Europese context te plaatsen, maakte het onderzoek van Baeck duidelijk dat de Belgische productie op diverse punten toonaangevend is geweest. Ten slotte werden ook enkele belangrijke alternatieve technieken en producten, zoals glas- marmer- en keramisch mozaïek of sgraffito, maar ook glastegels en metaalplaten bij het onderzoek betrokken.

Tip: wie geïnteresseerd is in decoratieve bouwkeramiek, kan dit weekend in Sint-Agatha-Berchem (Brussel) terecht voor een tentoonstelling over het 'Maison Helman Céramique'.