contact
MyEtwie
In de kijker

De tredkranen in de Lage Landen

Gepubliceerd op 07/02/2016
tredkraan_brugge

Op dinsdag 15 maart organiseert de werkgroep industriële archeologie van ie-net, de nieuwe ingenieursvereniging die ontstond uit de fusie van VIK en KVIV, in Antwerpen een voordracht over de tredkranen in de Lage Landen. Gastspreker is Dirk Anthierens.

Door de toenemende handel verschenen vanaf de 13de eeuw tredkranen in de belangrijke havensteden. Het waren de grootste machines van hun tijd. Vooral steden in het toenmalig graafschap Vlaanderen (Damme, Brugge, Gent, Kortrijk, Nieuwpoort…) en het hertogdom Brabant (Antwerpen, Brussel, Breda, 's Hertogenbosch en ook Mechelen …) namen het voortouw. Daarna verspreidden de kranen zich over Nederland, Duitsland en Engeland. In de rest van Europa kwamen ze slechts sporadisch voor. Vooral door de studie van de stadsplattegronden uit de 16de en de 17de eeuw kunnen vele tredkranen worden getraceerd. Aan de hand uitgebreid iconografisch materiaal zal Dirk Anthierens tijdens de lezing een toelichting geven over de verschillende types tredkranen, hun werking en constructieve details.

De lezing vindt plaats op dinsdag 15 maart vanaf 19u30 in het Ingenieurshuis (Desguinlei 214, Antwerpen). Meer info en inschrijven via industrieelerfgoed.be.