contact
MyEtwie
In de kijker

Een eeuw luchtvaart boven Gent: het vliegveld van Sint-Denijs-Westrem na de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op 12/12/2017
sdw_vliegveld

In het Liberaal Archief in Gent werd vandaag het nieuwe boek 'Vliegveld Sint-Denijs-Westrem en andere luchtvaartverhalen 1946-2017' voorgesteld. De publicatie van Piet Dhanens, in samenwerking met Cynrik De Decker, is het derde en laatste deel van de reeks 'Een eeuw luchtvaart boven Gent'.

Vanaf 1946 evolueerde het oorlogsvliegveld van Sint-Denijs-Westrem tot een heuse burgerluchthaven. De vliegerij werd er in al haar aspecten beoefend door zowel professionelen als liefhebbers. Er kwamen luchtvaartbedrijven, vliegclubs, een vliegschool, ... Het 'plein' was in die tijd het favoriete uitstapje van elk Gents gezin, want er was altijd wel iets te beleven: vliegmeetings, luchtdopen, bijzondere bezoekers, ... Sint-Denijs-Westrem was de hoofdplaats van het Oost-Vlaamse luchtvaartgebeuren.

Met het pausbezoek van 1986 viel het doek over een bijzonder stuk Gentse geschiedenis: het vliegveld zou plaats ruimen voor Flanders Expo. Vandaag herinneren enkel de straatnamen gewijd aan luchtvaartpioniers aan de interessante rol die deze plaats bekleedde in onze recente geschiedenis.

'Vliegveld Sint-Denijs-Westrem en andere luchtvaartverhalen 1946-2017' verscheen bij uitgeverij Flying Pencil. Het rijkelijk geïllustreerde boek telt meer dan 200 pagina's en kost 38 euro.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...