contact
MyEtwie
In de kijker

Eerste deel 'Geschiedenis van de techniek in België' focust op pre-industriële periode

Gepubliceerd op 07/12/2014
halleux1b

In februari 2015 verschijnt het eerste deel van een nieuw basiswerk over de geschiedenis van de techniek in België. In dit eerste deel, dat bestaat uit drie volumes, wordt gefocust op de pre-industriële periode.

'Geschiedenis van de techniek in België' is het eerste volledige werk dat gewijd is aan de geschiedenis van de techniek van de Oudheid tot nu in het gebied waarvan de grenzen samenvallen met die van het moderne België. Het vormt een vervolg op de 'Geschiedenis van de wetenschappen in België' (gepubliceerd in 1998 en 2001). Net zoals zijn voorganger is de nieuwe publicatie gebaseerd op de recentste onderzoeksresultaten, die verwerkt zijn in een voor het grote publiek toegankelijke stijl.

Het eerste deel is gewijd aan de pre-industriële periode: van de Romeinse tijd tot de late 18de eeuw. Alle technieken komen aan bod in hun politieke, economische en sociale context. Het boek bestaat uit zes delen: energieën; materialen; landbouw, voeding en praktische scheikunde; bouwtechnieken; communicatie; grafische technieken. Elk van deze secties is onderverdeeld in specifieke technieken.

Het project stond onder leiding van Robert Halleux en Jan Vandersmissen van het Centre d’Histoire des Sciences et des Techniques (Universiteit Luik). Een dertigtal auteurs, allen specialisten in hun vakgebied, werkten mee aan de publicatie. Elke bijdrage is geschreven in de taal van de auteur (Frans / Nederlands).

De publicatie, uitgegeven door 'Les Editions de la Province de Liège', verschijnt op 28 februari 2015. Ze bestaat uit drie volumes en kost 65 euro. Meer informatie en een bestelbon vind je in deze bijlage (pdf).