contact
MyEtwie
In de kijker

Elektriciteitscentrale Ruien wordt opgeblazen

Gepubliceerd op 31/05/2017
ruien3

Op zaterdag 3 juni zullen de koeltoren en de drie schouwen van de voormalige elektriciteitscentrale in Ruien (Kluisbergen) tot ontploffing gebracht worden.

In 1958 werd gestart met de productie van elektriciteit in de centrale van Ruien. Vele tientallen jaren was dit de grootste centrale van ons land. Steenkool was oorspronkelijk de voornaamste energiebron, maar later werden dat ook aardgas en biomassa. Na 65 jaar productie werden alle activiteiten in 2013 stopgezet. Het terrein werd verkocht en er werd gestart met de sloop- en saneringswerken.

De afbraakwerken van de centrale duren ondertussen al twee jaar, maar de koeltoren en de drie schouwen staan nog steeds recht. Deze zullen op zaterdag 3 juni tussen 15u30 en 16u30 door een ontploffing naar beneden gehaald worden. Wie nog een laatste keer de reusachtige torens wil zien in het landschap van Ruien, moet zich dus haasten.

Wil je de ontploffing live meemaken, dan kan je zaterdag postvatten op deze locaties: de Paterberg, de Oude Kwaremont, Hoogstad, Hoogweg, Bergstraat. Nadien nodigt ontwikkelaar Global Herpelgem iedereen uit voor een drankje op de site, waarbij ook de toekomstplannen toegelicht zullen worden.

Lees meer over de plannen op www.ruiencentraal.be. De ontploffing zal ook online te volgen zijn via Focus-WTV.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...