contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoed van Industrie en Techniek focust op herbestemming industrieel erfgoed

Gepubliceerd op 27/04/2018
alfred

Het nieuwe nummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek' focust helemaal op de herbestemming van industrieel erfgoed in de Lage Landen.

Eén van de vier artikels gaat dieper in op de situatie in Vlaanderen. Doctoranda Marianne De Fossé (Vrije Universiteit Brussel) onderzoekt de herbestemming van het Antwerpse huidenpakhuis 'Magazijn Alfred' (1881). Antwerpen profileerde zich in de jaren 1870 als eerste Europees centrum voor de handel van exotische huiden. In Antwerpen Noord werden in die periode zes huidenpakhuizen gebouwd. Kenmerkend voor deze pakhuizen is dat ze een specifieke architectuur en draagstructuur hadden, nodig voor de opslag van de gedroogde en gezouten huiden. In 1999 werd gestart met de reconversie van het pakhuis tot kantoren, woningen en opslagplaatsen. De Fossé benadrukt dat het bij een herbestemming van pakhuizen, zoals het Magazijn Alfred, van groot belang is om rekening te houden met de open structuur, de horizontale en verticale circulatie van mensen in het gebouw, en de robuuste draagstructuur.

Verder in het nummer zijn er nog artikels over 40 jaar herbestemming in Nederland en over de herbestemming van het Pompstation 1853 in Amsterdam.

In het najaar wordt een tweede themanummer verwacht rond herbestemming van industrieel erfgoed in Europa.