contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoeddag op 21 april: Stop de Tijd!

Gepubliceerd op 24/03/2013
erfgoeddag2013

Op zondag 21 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 13de editie van Erfgoeddag plaats. 500 organisaties, waaronder musea, archieven, heemkundige kringen en bewaarbibliotheken, presenteren die dag een veelkleurige waaier van zo’n 750 gratis activiteiten. Sinds vorige week kun je het volledige programma van Erfgoeddag bekijken op www.erfgoeddag.be. De lokale organisatoren zijn stuk voor stuk op zoek gegaan naar een eigen invulling van het thema ‘Stop de Tijd!’. ETWIE werkt met verschillende partners mee aan de tentoonstelling 'Met oldtimers terug in de mobiliTIJD' in Halle.

Erfgoedwerkers zijn voortdurend in de weer om de destructieve effecten van de tijd te vertragen. Een doordacht behoud- en beheerswerk is hierbij essentieel. Op Erfgoeddag krijg je op vele plaatsen dan ook een exclusieve kijk achter de schermen en leer je wat ‘behoud, beheer en collectiemanagement’ inhoudt. Je verneemt wat erfgoedorganisaties en -instellingen bewaren en ontdekt hoe en waarom ze dat doen. Met deze editie wordt met andere woorden ingezoomd op het (voor het publiek) grotendeels onzichtbare werk dat nodig is om ons cultureel erfgoed te behouden en te beheren. Daarnaast is er vanzelfsprekend ook aandacht voor de ruimere invulling van het begrip ‘tijd’. Tijd kennen we allemaal, natuurlijk. Maar wat is tijd? En hoe en waarom maten onze voorouders tijd? Bestond er in het verleden ook al vrije tijd? En wat doet de roze blik van de nostalgie met ons?

ETWIE werkt met verschillende partners mee aan de tentoonstelling 'Met oldtimers terug in de mobiliTIJD' in Halle (Vlaams-Brabant). Op het Joseph Possozplein kan je niet alleen de 'Nostalbus', maar ook een tiental oude wagens uit het Pajottenland bezichigen. Deze wagens worden niet voor niets 'oldTIMErs'. Van 10u tot 18u ontdek je hun verhaal en hoe ze al die jaren rijklaar bleven. In het decor van een oude garage ontdek je hoe wagens vroeger onderhouden werden. Later op de dag, vanaf 16u, verwelkomen we ook nog eens twintig Amerikaanse wagens van voor 1960. Voor deze activiteit werd samengewerkt met de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV), De Retro Vrienden, Forties and Fifties Americ an Cars Enthusiasts, Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en Stad Halle.

Kijk voor meer info op www.erfgoeddag.be. Of stel je programma samen met de gratis programmabrochure, die je vindt in de openbare bibliotheek, de Lijnwinkels en bij alle deelnemende organisaties. Je kan de brochure ook bestellen op het gratis nummer 1700.