contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoeddag op 26 april: ERF!

Gepubliceerd op 16/03/2015
deerlijk_masselus

Op zondag 26 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 15de editie van Erfgoeddag plaats. 450 organisaties, waaronder musea, archieven, heemkundige kringen en bewaarbibliotheken, presenteren die dag een veelkleurige waaier van zo’n 650 gratis activiteiten. Vanaf vandaag kun je het volledige programma van Erfgoeddag bekijken op www.erfgoeddag.be.

De lokale organisatoren zijn stuk voor stuk op zoek gegaan naar een eigen invulling van het thema 'ERF!'. Dit duidt op de manier waarop erfgoedinstellingen omgaan met erfenissen, schenkingen en ons erfgoed tout court. Het betekent ook dat iedereen erfgenaam is want ontvangen en doorgeven doen we over generaties heen. Doorgeven en koesteren gebeurt op uiteenlopende manieren. Her en daar geven notarissen op Erfgoeddag een lezing over het erfrecht, wat een testament allemaal inhoudt en vooral welke plaats erfgoed hierin kan nemen. Daarnaast grijpen heel wat erfgoedinstellingen de kans om de vele schenkingen die hun collectie mee vorm geven in de kijker te plaatsen.

Kijk voor meer info op www.erfgoeddag.be. Nieuw aan de website is de functie 'Mijn programma', waarmee je een gepersonaliseerd programma kunt samenstellen en afdrukken. Naar aanleiding van deze Erfgoeddag lanceert organisator FARO ook de website www.erfgoeddoel.be. Dit initiatief verenigt een twintigtal ‘goede doelen’ in de cultureel-erfgoedsector – archieven, erfgoedbibliotheken en musea – die zich hier samen presenteren en om een financieel steuntje in de rug vragen.

Foto: documentatie rond Deerlijks notaris Masselus (Heemkring Dorp en Toren)