contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoedfabriek in Kortrijk op 11 november

Gepubliceerd op 20/10/2017
erfgoedfabriek

Op zaterdag 11 november wordt de Budafabriek in Kortrijk voor één keer een erfgoedfabriek: een bedrijvige fabriekshal vol projecten en interessante sprekers. ETWIE zal er ook zijn project rond historische bedrijven en het nieuwe boek 'Eeuwen ondernemen' voorstellen.

Tijdens de Erfgoedfabriek, een intiatief van erfgoed zuidwest, worden heel wat inspirerende erfgoedprojecten en -verhalen uit Zuid-West-Vlaanderen en omstreken voorgesteld. De focus ligt op samenwerking en erfgoedverbeelding. Bovenal is het een ontmoetings- en uitwisselingsplek voor erfgoed in de streek. Met een (streek)biertje bij de hand ontdek je erfgoed en praat je bij.

Een greep uit het programma:

(Virtueel) aan het werk op de Mule Jenny? - Duiken in de (spin)machine
Zelf aan de slag op de Mule Jenny - een halfautomatische spinmachine uit het Gentse MIAT? Dat kan! Binnen het project Duiken in de Machine werd gezocht naar een manier om de spinmachine opnieuw te laten beleven in het museum. De Kinect-applicatie, ontwikkeld als bachelorproef bij Howest Digital Arts & Entertainment, laat je toe in interactie te treden met een werkende Mule Jenny. Test het zelf uit!

Tapijtwiki: Tapijt, Fluweel en Prikkelige meubelstoffen
Na WO II werd Zuid-West-Vlaanderen een speler van wereldformaat op het vlak van tapijten. Stilaan komt het honderdjarig jubileum van deze industrie in het vizier. Samen met Wibilinga brengt erfgoed zuidwest de sector in kaart. Schrijf mee aan de 'tapijtgeschiedenis' op de Tapijt-Wiki.

Bezoek Transfo (virtueel) - waar energie troef is
De voormalige elektriciteitscentrale Transfo, langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk, is een icoon in de regio. De stoom en stroom die er sinds 1913 werden geproduceerd, gaven een enorme impuls aan de economie in Zuid-West-Vlaanderen. Sinds de sluiting in 2001 is behoud door ontwikkeling het uitgangspunt: dankzij diverse herbestemmingsprojecten kan het erfgoedkarakter gevrijwaard worden. Heel de site, maar vooral de Machinezaal, de Pompenzaal, de Ketelzaal en het Nieuw Transfogebouw ademen geschiedenis uit. Maak kennis met dit uniek stukje Zwevegem via projecties en een 3D-bril.

Eeuwen ondernemen - Het verhaal van (Zuid-West-Vlaamse) honderdjarige bedrijven
Wat hebben Vandecasteele houtimport, Claessens Canvas, Renson, Vyncke, Bekaert, Omer Vander Ghinste, De Witte Lietaer en Cretes gemeen? Deze Zuid-West-Vlaamse bedrijven hebben allen meer dan 100 jaar op de teller. Robin Debo (ETWIE) neemt je mee doorheen 'eeuwen ondernemen' in Zuid-West-Vlaanderen (en erbuiten). Een verhaal vol bedrijfserfgoed en anekdotes!

Bekijk het volledige programma en schrijf je in via erfgoedzuidwest.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...