contact
MyEtwie
In de kijker

Erfgoedtips op Dag van de Ambachten

Gepubliceerd op 18/11/2018
Categorie
cattelant

Op zondag 18 november 2018 vindt de nationale Dag van de Ambachten opnieuw plaats. In alle hoeken van het land kan je ambachtslieden aan het werk zien, en hun meesterschap en creaties bewonderen. Geen ambacht zonder erfgoed, dachten wij, en dus hebben we ook voor de Dag van de Ambachten enkele bijzondere tips verzameld.

Provincie Antwerpen

In Mechelen kan je heerlijk rondsnuisteren bij juwelier en edelsteenkundige De Goudvis Juweliers. Suzanna Stoot toont er het ontstaan van een juweel van A tot Z, maar je krijgt er ook de unieke gelegenheid om te zien hoe de smid of de uurwerkmaker werken! Bij ambachtelijk decoratieschilder en restaurator Bart Keutgens in Westerlo ontdek je tal van restauratietechnieken en krijg je een demonstratie van het vergulden van ornamenten en meubels. LudArt uit Antwerpen pakt uit met ambachtelijke instrumentenbouw. Stap binnen in het open atelier en ontdek naast de geliefde gitaar ook een vleugje viool! Voor boekbindtechnieken moet je ten slotte bij Geert Stevens uit Herentals zijn. Hij maakt er boeken in kleine oplage: ambachtelijk genaaid of stevig gekleefd.

Provincie Limburg

In Hasselt heffen we het glas op het prachtige ambacht van het distilleren. De distillateur neemt je in Stokerij Vanderlinden mee terug in de geschiedenis van het bedrijf én naar het distillatieproces, natuurlijk. Wim Bongaert, ook gekend als Leersnijder Zappa’s uit Meeuwen, dompelt je onder in een totaal andere stiel, namelijk die van het lederbewerken. Alle stukken worden er volledig met de hand genaaid met pekdraad, zonder de tussenkomst van machines. Het leder brengt ons naadloos bij Zetelopmakerij Coenen-Vanlaer in Hasselt, waar oude en antieke zetels geherstoffeerd en gerestaureerd worden met originele en authentieke materialen. Ook Herman Voordeckers van Divine Boxes in Alken kwam via het schrijnwerk, het meubelmaken en het restaureren bij zijn huidige ambacht terecht: hij creëert koffers op maar voor allerhande doeleinden, bijvoorbeeld om een halssnoer of een horloge in op te bergen. Hij brengt demonstraties van het handmatig uitzagen van een logo uit fineer of van het werken met schellak.

Provincie Vlaams-Brabant

Benieuwd hoe messen, zwaarden en kunstwerken worden gesmeed? Trek dan naar Kunstsmederij Swings in Wijgmaal. Roger Swings maakt je er wegwijs in zijn ambacht. Nog meer handgemaakte messen vind je in Wezemaal, bij Tim Wagendorp, met stevige lemmeten uit natuurlijke materialen. In Sewing John Lederaterlier gaat John Peleman dan weer aan de slag met lederwaren en kunstleder. Een brillenetui op maat? Een oude handtas bijkleuren? Het kan allemaal, in Wolvertem. Lydia Bamps van Mandenmakerij Cattelant uit Geetbets demonstreert het traditionele én het hedendaagse mandenvlechten met wilgentenen.

Provincie Oost-Vlaanderen

Bij Aravinda Rodenburg in Gent ontdek je hoe herenkledij met de hand wordt vervaardigd. Kiezen, meten, passen, finetunen… Het zijn vier onmisbare stappen bij een bezoek aan de kleermaker. In de Artemeersmolen in Aalter vind je de laatste professioneel gebruikte ambachtelijke windmolen van Oost-Vlaanderen. Granen worden er met de kracht van natuursteen en wind verwerkt tot bloem en broodbakmixen. In Maldegem wordt bij grafisch atelier Grafek gedrukt op oude drukpersen, met loden letters en linosnede. Bartje Willems drukt er wenskaarten en demonstreert het drukkersambacht. Trek je naar Balegem, dan kan je Jeneverstokerij Van Damme bezoeken, de laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij in de Benelux. Dat betekent dat het graan voor de geestrijke drank op de boerderij zelf wordt geteeld, de alcohol er binnen de muren wordt gestookt én mest voor het land door de eigen runderen wordt geleverd.

Provincie West-Vlaanderen

In Moerkerke brandt ’t Smissevier van Fernand Vandenkerckhove, derde generatie smid, om decoratief smeedwerk te smeden zoals trapleuningen, kandelaars, sloten, sleutels, bloemenmotieven… Piet Wostyn uit Torhout neemt je mee naar het atelier, het mosterdmuseum en de proeverij van ambachtelijke mosterdproducent Mostaard Wostyn. Bas Van Mullem uit Brugge nodigt je dan weer uit in Atelier Papageno. Het restauratieatelier heeft de oude en hedendaagse technieken in de vingers om meubels in hun oorspronkelijke staat te herstellen en zetels te herstofferen. Voor een muzikaal intermezzo kan je terecht in Kortrijk bij Vioolbouw Vanhoe. Strijkinstrumenten worden er vervaardigd en hersteld in de traditie van de Italiaanse meesters uit de 16de en 17de eeuw, maar ook voor pianotechnieken kan je er terecht: afstellen, stemmen, herstellen…

Brussel

Een pareltje om in Brussel te bezoeken? Atelier Versicolore uit Schaarbeek! Je maakt er kennis met de ware licht- en kleurenzang van glas-in-lood. Op de Dag van de Ambachten kan je er een demonstratie glassnijden meepikken en volgen hoe dit glas in het lood wordt geplaatst. Een aanrader!

Alle andere deelnemers vind je op www.dagvandeambachten.be.