contact
MyEtwie
In de kijker

ERIH: Meten is weten?

Gepubliceerd op 02/12/2013
Categorie
gelsenkirchen

Van 20 tot 22 november streek het ERIH-netwerk neer in het Ruhrgebied voor haar jaarlijkse conferentie. Dit netwerk bestaat uit de partners van de European Route of Industrial Heritage, een toeristisch informatienetwerk voor industrieel erfgoed in Europa. Met als thema 'Measuring the benefits of industrial heritage tourism', werd er bekeken welke statistieken interessant zijn voor verschillende locaties en ankerpunten op de route, hoe deze cijfers kunnen verkregen worden én wat de invloed van deelname aan ERIH is op deze gegevens. Bezoekersaantallen, subsidies, partnerverklaringen... kwamen allemaal aan bod in de presentaties.

Interessante bevindingen waren dat het eigenlijk vooral de kleinere partners zijn die profiteren van deelname aan een ERIH-route. De grotere en bekendere 'attracties' worden sowieso bezocht door het grotere publiek en de kleine partners genieten mee van die bekendheid door hun link via de route. Verder werd ook meermaals aangehaald dat deelname aan het ERIH-netwerk loont, als men voldoende tijd investeert in het onderhouden van de eigen site en in de communicatie met de ERIH-partners. Interessante voorbeelden behandelden de 'route van de industriecultuur' in het Ruhrgebied, 'Museimpresa' in Italië, het mijnmuseum in Bochum, twee brouwerijen in Tsjechië en Polen en de Cornish Mining World Heritage Site in het Verenigd Koninkrijk.

De presentaties van de verschillende sprekers worden binnenkort op de ERIH-website geplaatst. Er zijn ook enkele Belgische ERIH-locaties. Meer hierover vind je op de website van ERIH.