contact
MyEtwie
In de kijker

ETWIE en VVIA verrast door ‘plotse’ afbraak gevel Comet-fabriek in Mechelen

Gepubliceerd op 04/03/2015
comet_sm2

Met verbazing vernamen ETWIE en de VVIA gisteren in de pers dat de architecturaal waardevolle straatgevel van de voormalige Comet-fabriek in Mechelen op korte termijn zal afgebroken worden. In eerdere plannen voor de herontwikkeling van de Comet-site werd steevast het behoud van de beeldbepalende gevel in expo-stijl vooropgesteld. De erfgoedverenigingen zijn dan ook onaangenaam verrast door de plotse aankondiging van de sloop, en betreuren dat door deze afbraak een interessant stukje van het Mechelse industriële verleden definitief uit het straatbeeld zal verdwijnen.

In de Comet-fabriek aan de Koningin Astridlaan in Mechelen werden tot 2005 metalen vaten voor de voedingsindustrie geproduceerd. De gevelpartij van de fabriek dateert uit 1962 en is een van de weinige overgebleven vertegenwoordigers van de zogenaamde Expo ‘58-architectuur. De indrukwekkende gevelwand, die tot nu toe zijn oorspronkelijke allure kon behouden, is bovendien beeldbepalend voor de Koningin Astridlaan. Op basis van de cultuurhistorische en industrieel-archeologische waarden werd de fabriek in 2003 voorlopig beschermd, maar dit leidde niet tot een definitieve bescherming als monument.

Hoewel de Comet-gevel niet beschermd is, bezit de gevel zeker niet alleen een esthetische, maar ook een emotionele waarde voor een belangrijk deel van de Mechelse bevolking. Een (publiek) debat over de toekomst van de gevel zou dan ook evident geweest zijn, zeker aangezien het Mechelse stadsbestuur in zijn beleidsplan 2013-2018 graag uitpakt met het belang van inspraak en participatie bij stadsvernieuwingsprojecten. In deze context vinden ETWIE en de VVIA het bijzonder jammer dat ze – net als de inwoners van Mechelen – de beslissing tot afbraak toevallig moesten vernemen via de pers.

De herontwikkeling van een voormalige industriële site is zelden een sinecure. In binnen- en buitenland zijn echter tal van geslaagde voorbeelden te vinden waarbij industrieel erfgoed geïntegreerd wordt in een stadsvernieuwingsproject, en waardoor de herinnering aan het industriële verleden zo dus nog bewaard blijft voor toekomstige generaties. ETWIE en de VVIA zijn van mening dat een mogelijke integratie van de Comet-gevel bij de opmaak van een masterplan voor de site minstens moet bestudeerd worden. Door de gevel al te slopen vooraleer er een masterplan is opgemaakt, wordt dit nu onmogelijk.

De voorbije jaren leefde de interesse voor het industrieel erfgoed in heel Europa weer op. 2015 werd zelfs uitgeroepen tot het ‘Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed’. Tegelijk verdwijnen interessante relicten van ons industrieel verleden aan een snel tempo. Een open debat waarin alle betrokken partijen worden gehoord, dringt zich meer dan ooit op.

Rechtenvrije foto's:
- foto 1
- foto 2

Download het persbericht (pdf)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...