contact
MyEtwie
In de kijker

GEANNULEERD Op ontdekking bij SABCA - 100 jaar Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques

Gepubliceerd op 24/02/2020
Categorie
sabca_1955-2

SABCA blaast dit jaar 100 kaarsjes uit, en dus gaat ETWIE er op 18 mei op de koffie! En jij kan mee!

De Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques is een Belgische onderneming in de luchtvaarsector die op 16 december 1920 mee opgericht werd door Georges Nélis. En wie is Nélis? Niemand minder dan dé vader van de Belgische luchtvaart.

Beginperiode van Belgische luchtvaartsector

Georges Nélis was de eerste belgische militair met een militair vliegbrevet. Na de Eerste Wereldoorlog schreef hij een visie op de toekomst van de Belgische luchtvaart waarin hij een grote rol ziet voor de burgerluchtvaart. Nog datzelfde jaar, op 11 november 1919, staat hij (met medewerking van het koningshuis en banken) aan de wieg van SNETA - Syndicat National pour l'Étude des Transports Aériens - dat moest uitzoeken of er potentieel was voor burgerluchtvaart. Omwille van de succesvolle resultaten werd SNETA opgedoekt in 1923 om plaats te maken voor de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena, waar Nélis directeur wordt.

En toen was er SABCA!

Een vloot vliegtuigen in de lucht houden vereist natuurlijk technisch onderhoud. Daarvoor - en voor de ontwikkeling van een nationaal geleide vliegtuigindustrie - werd SABCA in het leven geroepen. SABCA heeft ondertussen vliegtuigen gebouwd (Starfighters en F-16's), de vliegtuigen van de Belgische luchtmacht en Sabena onderhouden, en onderdelen gemaakt voor Airbus en voor de Europese Ruimtevaarprogramma's. Sinds een aantal jaar is SABCA ook actief in de wereld van de drones. En ergens daartussen werden er ook nog even kano's, Willy Jeeps, caravans en zelfs een soort passagierspropellerboot 'hydroglisseur' voor gebruik in Congo gemaakt.

Kortom, een bijzonder boeiend verhaal om ter plaatse te ontdekken! Met een groep van max. 25 personen volgen we een uitgebreide rondleiding achter de schermen!

Programma

- Verzamelen bij SABCA (12u45)
- Ontvangst, instructies voor het bezoek en introductie (13u)
- Op ontdekking bij SABCA (duur: 2 à 3 uur afhankelijk van de vragen)
- Afsluiten en nababbelen met koffie en koekje (duur: max. 1 uur)
- Afsluiten (16u30)

Praktisch

We verzamelen om 12u45 bij de hoofdingang van SABCA.
Adres: Haachtsesteenweg 1470, 1130 Brussel.

Breng je identiteitskaart mee!
Het is verboden om foto's te nemen tijdens het bedrijfsbezoek.

Indien je met de wagen komt: hou rekening met eventuele files en voorzie tijd om parkeerruimte te zoeken.
Indien je met het openbaar vervoer komt: station Haren ligt op zo'n 850 meter wandelen van de hoofdingang van SABCA.

Inschrijven

Inschrijven kan via onderstaand formulier, door een mailtje te sturen naar robin@etwie.be of te telefoneren naar 09 323 65 13.