contact
MyEtwie
In de kijker

Geslaagd studiebezoek rond het Philips-erfgoed in Eindhoven

Gepubliceerd op 16/07/2013
eindhoven_groep

Op zaterdag 13 juli organiseerde ETWIE, in samenwerking met MIAT Gent, een geslaagd studiebezoek aan Eindhoven. Zo'n 35 deelnemers, zowel uit Vlaanderen als Nederland, maakten tijdens deze dag uitgebreid kennis met het boeiende erfgoed van Philips.

In de voormiddag stond een verkenning van het voormalige bedrijventerrein 'Strijp-S' op het programma. Ondanks de economische crisis gaat de transformatie van de vroegere 'Verboden stad' van Philips tot innovatieve en creatieve wijk gestaag door. Een goede samenwerking tussen de gemeente en de commerciële spelers hebben hierbij geleid een flexibel bestemmingsplan voor de indrukwekkende site. Naast herbestemming van de bestaande Philipsgebouwen is ook ruimte voor nieuwbouw.

Na de lunch gingen de deelnemers op zoek naar sporen van Philips in de binnenstad van Eindhoven. Gerard, Anton en Frits Philips creëerden een nieuw klimaat voor de stad. Werkgelegenheid, architectuur en kennis gaven de stad daarbij een nieuwe identiteit en mentaliteit. De gidsen vertelden het verhaal van deze transformatie aan de hand van heel wat biografische informatie en anekdotes.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het recent geopende Philips Museum. Het museum geeft een fascinerend beeld van de wijze waarop het bedrijf zich, vanaf de start van de onderneming in 1891, ontwikkelde van een kleine gloeilampenfabrikant tot een groot en toonaangevend wereldconcern ontwikkeld. Het museum toont onder meer de 'eerste fabriek' van gloeilampen, de evolutie van radio's, televisies en andere producten, en de recentste innovaties van Philips.

Het goed gevulde programma werd afgesloten met een panelgesprek over industrieel erfgoed en bedrijfsgeschiedenis, met Ann Van Nieuwenhuyse (MIAT), Janneke Hermans (Stichting Bedrijfsgeschiedenis) en André Cresens (oud-voorzitter SIWE) als sprekers. Een samenvatting van dit panelgesprek is te vinden in deze bijlage (pdf).

Meer foto's van het studiebezoek vind je op de Facebookpagina van ETWIE.