contact
MyEtwie
In de kijker

Gluren achter de fabrieksmuren in de Zennevallei

Gepubliceerd op 02/06/2016
werknemers05

In de voormalige papierfabriek De Meurs in Huizingen werd gisteren de aftrap gegeven voor het project 'Gluren achter de fabrieksmuren. Industrie in de Zennevallei gisteren, vandaag & morgen'. In de eerste fase gaat het project op zoek naar verhalen, foto's en objecten rond verschillende fabrieken in de regio.

Hoe was het werken in de fabrieken langs het kanaal Brussel-Charleroi? Hoe woonden en leefden de mensen er? De grote fabrieken liggen nu stil, maar de verhalen leven nog door. Om het verhaal van de industrie in de Zennevallei te laten zien, sloegen verschillende partners de handen in elkaar: de gemeenten Beersel, Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, het FeliXart Museum in Drogenbos, het museum en archief 'Den Ast' in Halle, de lokale heemkringen, de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en ETWIE.

In het kader van het project wordt gefocust op deze bedrijven:
- Drogenbos: Catala-fabriek, ACEC-fabriek, Moeras van Felix De Boeck
- Sint-Pieters-Leeuw (Ruisbroek): lakenweverij van Rey, ACEC-fabriek
- Beersel (Huizingen): papierfabriek De Meurs
- Halle: mouterij van Roye en andere brouwerijen en mouterijen

Heb je in de buurt van een van deze fabrieken gewoond? Heb je er misschien zelfs nog gewerkt? Of heb je misschien nog oude foto’s of voorwerpen? Neem dan zeker even contact op via info@industriezenne.be. Er worden ook nog enkele vrijwilligers gezocht om het project tot een goed einde te brengen. In 2017 zullen de resultaten van het project op verschillende manieren aan het publiek getoond worden.

Meer informatie is te vinden op de projectwebsite www.industriezenne.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...