contact
MyEtwie
In de kijker

Herbestemming van industriële panden

Gepubliceerd op 14/11/2013
metamorphoses_

Op zaterdag 30 november organiseert de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) in Roeselare een denkdag over de herbestemming van industriële panden in Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen. Deze dag wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Métamorphoses. La réutilisation du patrimoine de l'âge industriel dans la métropole lilloise'.

Naast een aantal inhoudelijke bijdragen bespreekt dit boek ook 53 toonaangevende herbestemmingsprojecten uit de Eurometropool (waarvan 13 uit Vlaanderen). Het herbestemmen van oude bedrijfsgebouwen in de Eurometropool, op de grens van Frankrijk (Rijsel-Roubaix-Tourcoing) en Vlaanderen (Kortrijk-Roeselare-Ieper) heeft een langere traditie dan gedacht wordt. Er is natuurlijk een 'spontane' herbestemming van gebouwen die hun oude functies verloren en door eigenaars een nieuwe functie kregen, maar daarnaast zijn er in de streek tal van voorbeelden waarbij fabrieken op een vernieuwende en creatieve manier aangepakt werden.

Met deze denkdag wil de VVIA verschillende ervaringen en voorbeelden voorstellen, discussie uitlokken, en het herbestemmen van gebouwen aanmoedigen, niet alleen omdat we daardoor een mooi stuk erfgoed voor de toekomst kunnen veiligstellen, maar ook omdat herbestemmen ecologischer en zelfs economischer is dan sloping en nieuwbouw. Er wordt ingegaan op theorie en praktijk, verschillen en overeenkomsten tussen herbestemming in Vlaanderen en (Noord-)Frankrijk. Alle deelnemers ontvangen de publicatie 'Métamorphoses' (ter waarde van 45 euro).

Het volledige programma en alle praktische informatie is te vinden op www.vvia.be.