contact
MyEtwie
In de kijker

Het industrieel verleden van Vilvoorde

Gepubliceerd op 28/07/2015
delacre

In de schoot van de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I werd dit jaar een werkgroep opgericht die zich specifiek zal bezighouden met het registreren, onderzoeken en ontsluiten van het industriële erfgoed in Vilvoorde. Op donderdag 6 augustus wordt alvast een geschiedkundige wandeling georganiseerd over het industrieel verleden van de stad.

In 1896 telde Vilvoorde al 418 bedrijven; in 1930 sprak men van 'Vilvoorde industriestad'. In het vierde kwart van de 20ste eeuw begon het verval van de industrie en schakelde men over naar bedrijven in de dienstensector. De meeste oude bedrijven op het parcours van de wandeling zijn ondertussen gesloopt: Blondieau (het Parapleuke), Delacre, Vandenbreeden, Xavier Buisset, Timmermans-Michiels (’t Schuurpapierke) Hanssens-Hap... Andere bedrijven zijn nog in exploitatie of kregen een herbestemming: Sobemetal, Levis, Javel-Lacroix, Auguste Rayé, L.A. Legrand... De gidsen van de heemkundige kring vertellen tijdens de wandeling het verhaal van deze bedrijven.

De wandeling (ca. 2 kilometer) start om 19u aan het station van Vilvoorde en eindigt op de Grote Markt. De wandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Wie interesse heeft om mee te werken aan de werkgroep industrieel erfgoed, kan zich aanmelden bij Rik Platteau.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...