contact
MyEtwie
In de kijker

Historische theatermachinerie: vloek of zegen?

Gepubliceerd op 27/04/2014
bourla

Van 12 tot 15 juni vindt in Antwerpen de internationale conferentie ‘Wood and Canvas (and rabbit glue) in the Modern World’ plaats, over de troeven en creatieve mogelijkheden van historische theatermachinerie voor de actuele theaterpraktijk. Met behulp van schaalmodellen zal onder meer worden onderzocht op welke manier problemen rond hanteerbaarheid en veiligheid kunnen worden opgelost.

Net nu woedt de discussie over de 19de-eeuwse theatermachinerie van de Bourlaschouwburg in Antwerpen: renoveren of niet? Het leverde ‘den Bourla’ recent de nominatie op van 'The 7 Most Endangered', een initiatief van de Europese erfgoedorganisatie Europa Nostra om aandacht te vragen voor bedreigde monumenten en sites. De Antwerpse theatermachinerie zou zijn bedreigd door de renovatieplannen van de Stad Antwerpen en Het Toneelhuis, het residerende gezelschap.

De conferentie is een organisatie van de York University (Canada), in samenwerking met theatrEurope. Meer info op woodandcanvas.info.yorku.ca. Het reductietarief geldt nog tot 30 april!

Bron: Het Firmament