contact
MyEtwie
In de kijker

Hoperfgoed in Poperinge beschermd

Gepubliceerd op 08/03/2010
rockysfarm

Vlaams minister Geert Bourgeois heeft zeven belangrijke relicten van de Vlaamse hopteelt definitief beschermd als monument. Het gaat om traditionele droogloodsen (asten) en hoeves in Poperinge en Watou. "Sinds de middeleeuwen is de hopplant verbonden met Poperinge," aldus minister Bourgeois. "Op het moment dat de lakenhandel verdween werd de hopteelt hét alternatief voor de mensen uit de streek. De beschermde sites zijn getuigen van die succesvolle geschiedenis die tot vandaag voortduurt." Elke beschermde site illustreert een fase in het ontwikkelingsverhaal van de Poperingse hopasten.

- De ast aan de Abeelseweg 232 illustreert een type van hopast met open cokesvuur, die oorspronkelijk veel voorkwam in de streek van Poperinge, maar waarvan nog slechts enkele gaaf bewaard zijn.

- De hoeve aan de Watouseweg 5 is een zeldzaam voorbeeld van een site, bestaande uit een herenhuis, een bijhorende ast en hopmagazijn, die getuigt van de welvaart van de 19de-eeuwse Poperingse hophandelaars. De site getuigt ook van de heropleving van de hopteelt na W.O. I waarbij de mechanisatie een belangrijke rol speelde.

- De hoeve aan de Kleine Dasdreef 1 is een typische hoeve met een witgeschilderd boerenhuis en een schuur met de planken op de gevels. De ast uit 1900 van meer dan 20 op 4 meter is één van de grootste asten rond Poperinge.

- De ast aan de Pezelhoekstraat 1 wordt zowel voor het drogen als voor het zwavelen van hop gebruikt. Dit model kwam vrij veel voor, maar nu zijn er slechts enkele bewaard gebleven.

- De hoeve aan de Helleketelweg 36 is een unieke hoevesite uit de 18de eeuw. De 'kleine' cokesast met bakoven, die dateert van vóór 1800, is van dit type één van de best bewaarde uit de streek. De omgeving van de hoeve, beschermd als dorpsgezicht, is een zeldzaam voorbeeld van een goed bewaarde huiskavel rond de historische hoeve met behouden perceelstructuur en historisch grondgebruik.

- De hoeve aan de Steenvoordestraat 59 in Watou is een belangrijke historische site met goed bewaarde gebouwen daterend uit de 18de eeuw. De ast bestaat uit drie systemen die door de tijden heen werden gebruikt om hop te drogen.

- De hopast aan de Douvieweg 44 in Watou is een opmerkelijke en unieke ast. Ook hier is de evolutie van de astenbouw vanaf het interbellum tot de jaren 1960 nog duidelijk af te lezen. Er is een cokesast met open cokesvuren, later is die vervangen door een cokesoven en uiteindelijk door een mechanische ast.