contact
MyEtwie
In de kijker

iCHSTM 2013 - Knowledge at work

Gepubliceerd op 12/08/2013
mosi1

Tussen 21 en 28 juli vond in Manchester (UK) het 24ste International Congress of the History of Science, Technology and Medicine (iCHSTM) plaats. Bijna tweeduizend deelnemers konden dagelijks vier lezingensessies bijwonen, te kiezen uit meer dan twintig parallelsessies per keer. Dit driejaarlijkse congres - georganiseerd door de Division of History of Science and Technology van de International Union of History and Philosophy of Science - is dan ook het grootste internationaal evenement met aandacht voor de geschiedenis van de wetenschap en de techniek.

Naast een uitgebreid academisch programma, werd er eveneens een goedgevuld sociaal programma aangeboden, telkens met een HSTM-link. Zo was er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het Manchester Museum, het universiteitsmuseum van de University of Manchester, en aan het Museum of Science and Industry, waar dagelijks demonstraties worden gehouden van o.a. een stoommachine en een dieselmotor. Ook de opera Turing Machine en de film A City Speaks waren zeer de moeite waard.

De medewerkers van ETWIE konden dan ook veel inspiratie opdoen gedurende deze week. Erg boeiend waren bijvoorbeeld de sessies omtrent research in science museums, met speciale aandacht voor de samenwerking tussen musea en universiteiten en voor het belang van onderzoek naar materiƫle cultuur. Ook de lezingen over science and technology museums in context boden erg interessante inzichten betreffende het omgaan met technologische collecties in wetenschapsmusea. Verschillende sprekers behandelden de uitdagingen die technologische collecties met zich meebrengen aangaande classificatie en methodologie. Ook de culturele en de wetenschapsfilosofische aspecten van de (geschiedenis van de) wetenschap en techniek werden onder de aandacht gebracht. Ten slotte waren een aantal sessies voorbehouden voor hands on voorbeelden van hoe er aan bepaalde instellingen - zoals de gastinstelling, de University of Manchester - wordt omgegaan met wetenschappelijk erfgoed.

Uiteraard is voorgaande slechts een fractie van het totale aanbod. Het volledige programma, samen met foto's en verslagen en een deelnemerslijst, is nog steeds te vinden op de congreswebsite. De volgende editie van iCHSTM zal in de zomer van 2017 plaatsvinden in Rio de Janeiro (Braziliƫ).

www.ichstm2013.com