contact
MyEtwie
In de kijker

Industrieel- en bedrijfserfgoed ontdekken op Open Monumentendag? Dat kan!

Gepubliceerd op 08/09/2021
Categorie
openmonumentendag2021_HERITA_BYETWIE

Op zondag 12 september 2021 is het naar goede gewoonte weer Open Monumentendag! Overal gaan deuren open voor het grote publiek om hen te laten proeven van het prachtige patrimonium waar Vlaanderen rijk aan is. Ook wie liever ronddwaalt in fabriekspanden om er machines en werkplekken te ontdekken om zo enkele stukjes industrieel erfgoed of bedrijfserfgoed mee te pikken zal een goedgevuld programma kunnen samenstellen. ETWIE dook alvast in het aanbod en plukte er voor elke provincie enkele suggesties uit.

SlijperijLieckens_TIJLVEREENOOGHE_BYETWIE

Antwerpen

In de provincie Antwerpen kan je je in 't Stad vergapen aan de prachtige Handelsbeurs of gegidst zwerven langs de negen historische droogdokken op de ruwe en roestige breuklijn van stad en haven, waar je ook de collectie schepen van het MAS zal kunnen bewonderen. Iets verderop langs de Rijnkaai staan de havenkranen te wachten op waaghalzen die ze durven beklimmen

In Nijlen doet diamantslijperij Lieckens de deuren open om je ter per plekke te tonen hoe dat slijpen dan precies in z'n werk gaat, terwijl in Mechelen een expo georganiseerd wordt in de vervallen meubelfabriek Trap. Vandaag zijn er nog weinig kleine cinema's over. Ook Cinema Roxy Palace moest in de jaren 1970 de handdoek in de ring gooien, maar voor Open Monumentendag wordt uitzonderlijk nog eens een kortfilm (Downside Up) gedraaid op het grote doek.

TRIAGE - Kolenwasserij Beringen - Bart Van Acker

Limburg

Al 10 jaar werkt be-MINE aan de herbestemming van de steenkoolmijn in Beringen. In Kolenwasserij 4 staat de expo 'Triage' opgesteld. Hier wordt getoond hoe kolenwasserijen over de hele wereld een nieuw leven hebben gekregen. Kinderen van voormalige mijnwerkers vertellen in een kortfilm wat hun band is met het huidige be-Mine.

De Neerpeltse seinhuisjes, onmisbare schakeltjes in het spoornetwerk gooien de deuren open. Met hendels, kettingen en straffe verhalen. Of neem een kijkje in de voormalige brouwerij Hayen.

In Remersdaal nemen gidsen je mee naar enkele belangrijke infrastructuurgebouwen, van eerste gemeentelijke waterleiding tot bakstenen hoogspanningscabine-torentjes! De stoomstroomfabriek toont dan weer hoe het grote hoeveelheden appels en peren uit de fruitstreek verwerkt.

haven_vangent_-_elektriciteitscentrale_van_langerbrugge_cefb_5-7-2011

Oost-Vlaanderen

Much ado about treinen en sporen in Oost-Vlaanderen. Er zijn wandelingen die het aanwezige of reeds verdwenen spoorerfgoed verkennen in De Pinte, Aalst, Beveren-Waas (waar je ook muzikaal kan genieten van Chansons de chemin de fer), Stekene, Nazareth, De Klinge en Sint-Niklaas. Of voor net dat tikkeltje extra beleving bezoek je het langste monument: de spoorlijn Maldegem-Eeklo.

Zin in wat meer spanning? Dan is er de wandeling in Langerbrugge-Zuid (bij de oude elektriciteitscentrale) en de rondleiding bij Kattenberg of De Centrale.

Metaalatelier C. Meester & Zn_RDEBO_BYETWIE

West-Vlaanderen

In de vaart der volkeren bleef West-Vlaanderen niet achter. Ook hier sloeg de vonk over, met sites als Transfo Zwevegem en de Elektriciteitscentrale in Izegem. Er zijn ook verschillende stukjes varend en niet-varend maritiem erfgoed te ontdekken, van een binnenvaartschip in Plassendaele en de schuiten van De Scute in Blankenberge tot de restauraties van Reddingboot 3 en de Askoy II.

Brugge speelt tot slot enkele pareltjes uit met het bijzondere bureaugebouw van de gistfabriek en de metaalwerkplaats C. Meester & Zn.

tramsite_schepdaal

Vlaams-Brabant

Wie denkt aan industrieel erfgoed in Leuven, denkt uiteraard aan de vaartkom. Bezoek de silotoren van Vaes en Zonen en ontdek waarom de graanhandel zo'n impact had op de ontwikkelingen van de sites gelegen aan het water tijdens een wandeling.

En wie graan zegt, zegt ook bier. Dat brengt ons naar de mouterij van Roye in Halle, waarna je kan gaan gluren in de brouwerijen van Overijse. En dan met de tram naar huis? Helaas is het grote buurtspoorwegennet ondertussen verdwenen, maar gelukkig is er met de tramsite Schepdaal nog één stelplaats integraal bewaard.