contact
MyEtwie
In de kijker

Industrieel en technisch erfgoed op Open Monumentendag 2015

Gepubliceerd op 04/12/2014
transfo_zwevegem

Open Monumentendag in 2015 wordt een uitgelezen kans om het industrieel en technisch erfgoed in de kijker te zetten! Op zondag 13 september 2015 zal de 27ste editie van Open Monumentendag doorgaan. Het concept (onroerend erfgoed gratis voor het publiek openstellen tijdens Open Monumentendag) wordt wel enigzins aangepast. In plaats van een centraal thema, worden accenten nu gelegd aan de hand van categorieën. Voor 2015 gaat het om volgende zes categorieën:

• Verborgen parels: exclusief erfgoed dat onbekend is voor het grote publiek
• Klassiekers: bekende monumenten die altijd op veel belangstelling kunnen rekenen
• Vergeet-me-nietje: klein en/of onopvallend erfgoed (en onbekend maakt onbemind)
• Herbestemming / Restauratie: de zorg voor Onroerend Erfgoed gericht op de toekomst
• Voor families: erfgoed waarbij kinderen kunnen ontdekken wat gebouwen van vroeger voor het heden kunnen betekenen
• Het Europees thema van 2015: industrieel en technisch erfgoed (rode draad in het Europees programma)

Ook de organisatie van Open Monumentendag wordt anders aangepakt. Naast de bestaande Lokale Comités wordt ook actief op zoek gegaan naar nieuwe lokale partners. Iedereen die werkt of leeft in, met, rond, op, over, ... monumenten, archeologische sites of landschappen en die voor de komende editie van Open Monumentendag iets wil organiseren, is welkom! Schrijf wel je activiteit of monument in vóór 17 mei, zodat je nog van de extra promotie kan genieten.

In januari en februari worden per provincie 3 infosessies georganiseerd door Herita, om iedereen klaar te stomen voor de vernieuwde Open Monumentendag. Deze infosessies zijn gratis, inschrijven vooraf is wel verplicht. Inschrijven kan hier en hier.

Voor meer informatie over Open Monumentendag 2015, ga naar http://sector.openmonumenten.be/, lees zeker ook de Oproep Nieuwe Organisatoren (.pdf).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...