contact
MyEtwie
In de kijker

Industrieel erfgoed op 'Flanders Week' in Gda?sk

Gepubliceerd op 27/02/2015
flanders_week

Van 14 tot 20 maart zet Vlaanderen zijn beeste beentje voor in de Poolse stad Gda?sk. Tijdens de 'Flanders Week' zullen Vlaamse en Poolse organisaties via een uitgebreid cultureel programma nadenken en ideeƫn uitwisselen over verschillende gemeenschappelijke thema's. Erfgoedbescherming, vooral gericht op het maritiem en industrieel erfgoed, is sterk vertegenwoordigd in het programma.

Op 16 maart begint het tweedaagse seminarie 'Ships and Cargo', dat focust op het maritiem verleden en het maritiem erfgoed van Gdansk en Vlaanderen.

Op 17 maart organiseert de Vlaamse Vereniging voor Industriƫle Archeologie (VVIA) de workshop 'Volunteers saving industrial heritage in Flanders', over de kracht van vrijwilligersinitiatieven om het industrieel erfgoed te redden, beschermen, restaureren en in bepaalde gevallen zelfs open te stellen voor publiek (al dan niet als museum).

Ook presenteert VVIA van 17 maart tot 25 april, in samenwerking met het Agenschap Onroerend Erfgoed, een tentoonstelling over 40 jaar bescherming en behoud van industrieel erfgoed in Vlaanderen, van het eerste beschermd industrieel monument in 1975 (de stokerij Stellingwerff-Theunissen in Hasselt, nu Jenevermuseum) tot op de dag van vandaag. Deze tentoonstelling gaat door in een gebouw van de Lenin-scheepswerf (waar in 1980 Solidarno?? opgericht werd).

Op 18 maart volgt dan het seminarie 'Town development and heritage protection' over o.a. het hergebruik van erfgoed in de stadsontwikkeling, de socio-economische impact daarvan en de mogelijke combinatie met herbruikbare energie.

Meer informatie over de Vlaamse Week in Gda?sk op www.flandersweekgdansk.eu