contact
MyEtwie
In de kijker

Inventaris varend erfgoed vastgesteld

Gepubliceerd op 25/06/2017
gentiana

Vorige week stelde Geert Bourgeois, Vlaams minister bevoegd voor varend erfgoed, met een ministerieel besluit de inventaris van het varend erfgoed vast. Hiermee bevestigt de minister dat de vaartuigen op de vastgestelde lijst erfgoedwaarde bezitten en voldoende goed bewaard zijn.

Er zijn geen rechtsgevolgen voor de eigenaar, beheerder of overheid verbonden aan de opname in de vastgestelde inventaris. De vaststelling is dan ook geen bescherming als varend erfgoed. Het varenderfgoeddecreet voorziet dat overheden en verenigingen bepaalde voordelen aan het statuut van vastgesteld varend erfgoed kunnen toekennen. Volgende (gedeeltelijke) vrijstellingen worden verleend:

- de Vlaamse Waterweg geeft een korting op het concessierecht voor woonboten die als “historisch erfgoed” in aanmerking komen (vermindering van 30%)
- de havens van Antwerpen en Gent stellen het vastgesteld varend erfgoed vrij van havenrechten

Omdat eigenaars en beheerders trots mogen zijn op het varend erfgoed waarvoor zij zorg dragen, ontwikkelde de Vlaamse overheid een wimpel voor de vaartuigen op de vastgestelde inventaris.

Meer info: inventaris.onroerenderfgoed.be