contact
MyEtwie
In de kijker

Kunst in de Kantfabriek

Gepubliceerd op 05/09/2015
kantfabriek2

In Vilvoorde opende vandaag de tentoonstelling 'Kunst in de Kantfabriek'. Vier weekends lang kan de bezoeker kennismaken met hedendaagse kunst in het enige overgebleven gebouw van de voormalige kantfabriek Legrand. In het complex worden binnenkort 36 lofts ingericht.

In 1875 liet industrieel Louis-Alexandre Legrand een fabriek optrekken op de terreinen van het voormalige Theresianenklooster in Vilvoorde. Eerst produceerde hij er enkel mechanische tule. Vanaf 1884 startte de fabriek ook met de productie van machinale kant, en wat later ook gordijnen en beddengoed op basis van tule. Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar kant breidde de 'Etablissement L.A. Legrand' - in de volksmond al snel 'het kantfabriek' genoemd - stelselmatig uit.

In het begin van de 20ste eeuw waren maar liefst 700 werknemers aan de slag in de fabriek, die haar goederen exporteerde naar de hele wereld. Het succes inspireerde ook andere ondernemers, vaak eigen oud-werknemers. Een tiental bedrijven, zoals Van den Breeden en De Boeck, maakten van de textielnijverheid de belangrijkste sector in Vilvoorde. De Legrand-fabriek bleef echter steeds de grootste. De fabriek ging ook prat op een vooruitstrevend en katholiek geïnspireerd sociaal beleid, en had zelfs een eigen weeshuis binnen haar muren. Na WO II volgde zelfs een crèche.

In de tweede helft van de 20ste eeuw kreeg de textielsector het echter moeilijk. Ook Legrand, intussen opgesplitst in drie fabrieken, kon zich moeilijk aanpassen aan de veranderende verwachtingen. Zo liep bijvoorbeeld de verkoop van bedspreien sterk terug door de opkomst van de donsdekens. De 'Broderies H. Legrand' legde in 1976 als eerste de boeken neer, gevolgd door de 'Nouveaux Etablissements Legrand L.A.' in 1982. De 'Manufacture J. Legrand' zou nog tot 2006 actief blijven.

De fabrieksgebouwen van Legrand vormden lange tijd een baken in industriestad Vilvoorde, maar ze werden de voorbije decennia beetje bij beetje gesloopt. Het enige overgebleven gebouw, een fraai voorbeeld van industriële architectuur met rijkelijk gebruik van ijzer, staal en glas, krijgt nu een nieuwe bestemming als wooncomplex. Daarbij blijft het industriële karakter gedeeltelijk bewaard.

De tentoonstelling 'Kunst in de Kantfabriek' (Leopoldstraat 27, Vilvoorde) loopt nog tot en met 30 september. Open van donderdag tot zondag, telkens van 11 tot 18 uur. Meer info op www.kantfabriek.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...