contact
MyEtwie
In de kijker

Laatste Congoboot voorlopig gered

Gepubliceerd op 24/01/2013
charlesville1

De voorbije weken kon de ‘Charlesville’, de laatste Antwerpse Congoboot, op heel wat aandacht rekenen. De boot, die sinds 1967 in de Duitse haven Rostock ligt en er herdoopt werd tot 'M/S Georg Büchner', dreigde namelijk ten prooi te vallen aan de sloophamer. Deze week werd echter een doorbraak bereikt in het dossier.

Gisteren meldden de Duitse overheden dat het schip, in afwachting van een Belgisch overnameproject, niet uit Rostock mocht vertrekken om verschroot te worden. Vandaag bezorgde de koepel Watererfgoed Vlaanderen een uitvoerig investeringsdossier aan de bevoegde autoriteiten. Het investeringsdossier van Watererfgoed Vlaanderen bevatte onder meer brieven van twee commerciële kandidaat-investeerders die het schip naar België willen halen, het willen behouden en erin willen investeren. "Op hun verzoek wordt de identiteit van deze kandidaten niet vrijgegeven," aldus Watererfgoed Vlaanderen. "Zij drukken een concrete en ernstige investeringsbereidheid uit onder voorbehoud van technische expertise en een sluitend businessplan. Zij zijn ook bereid eventuele onderlinge samenwerking en Vlaamse ondersteuningsmogelijkheden te onderzoeken."

Daarnaast presenteerde Watererfgoed Vlaanderen een 'Manifest voor de Redding van de Laatste Kongoboot Charlesville', dat op drie dagen tijd werd onderschreven door meer dan 60 organisaties. Ook ETWIE, dat de ontwikkelingen rond de Congoboot de voorbije weken op de voet volgde, ondertekende het manifest. Hoewel het werkingsgebied van ETWIE zich in principe beperkt tot het roerende en immateriële erfgoed, hoopt ETWIE zo toch zijn steentje bij te dragen in dit 'onroerende' dossier. Uiteraard is ETWIE ook bereid om verdere initiatieven in de mate van het mogelijke te ondersteunen.

Watererfgoed Vlaanderen bezorgde het dossier ook aan Vlaams minister Geert Bourgeois en de beide kandidaat-investeerders. "We hebben voorgesteld dat deze drie mogelijke financiers nu onderling overleg plegen," stelt Watererfgoed Vlaanderen. "Als koepel van watererfgoedorganisaties kunnen we in het Charlesville-project zelf geen enkele verantwoordelijkheid nemen. We zijn echter graag ter beschikking om alle partijen te ondersteunen in hun verdere inspanningen om de Charlesville terug naar België te halen."