contact
MyEtwie
In de kijker

Leven en werken in de Belgische transportindustrie, 1913-2013

Gepubliceerd op 23/10/2013
belgische-transportindustrie

Recent verscheen het boek 'Leven en werken in de Belgische Transportindustrie, 1913-2013', geschreven door historicus Donald Weber (Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis). De publicatie verscheen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Belgische Transportarbeidersbond. Het boek staat bol van de anekdotes uit de voorbije honderd jaar, met daarbij een pak fascinerende foto's.

Ruwe zeebonken, stoere dokwerkers, geharde truckers: het cliché wil dat werken in de transportindustrie enkel voor de ‘zware mannen’ is weggelegd. Hun levens zijn voer voor sterke verhalen, altijd gevaarlijk, en zelden goed betaald. Toch veranderde de afgelopen 100 jaar niets zo snel en zo zichtbaar als het transport: de schepen, de havens, de wegen, de auto’s. En de werkmens, die paste zich aan.

Vroege foto’s tarten alle verbeelding: een arm gezin trekt een boot vanop een jaagpad langs de kanalen, een schippersvrouw houdt haar kind aan boord aan de leiband, in de haven sleuren mannen met graanzakken van zeventig kilo of meer. Het contrast met de foto’s van nu is immens. Dit boek vertelt op een bijzonder beeldende wijze het levensverhaal van de arbeiders, hun vrouw, kinderen en vrienden, in de spectaculair snel veranderende wereld van het transport, van 1913 tot 2013.

Het boek kost 24,95 euro (+ verzendingskosten) en kan besteld worden via amsab.be.