contact
MyEtwie
In de kijker

Limburgse verzamelaars: wie zijn ze?

Gepubliceerd op 10/11/2016
limburgverzameldt_bijlage2

Het Belang van Limburg publiceerde vandaag een boeiende bijlage over Limburgse privéverzamelaars, een resultaat van het project 'Limburg verzameld/t'. Het voorbije jaar werkten verschillende erfgoedorganisaties samen om (onbekende) collecties in Limburg op te sporen en verzamelaars te sensibiliseren rond het behoud en beheer van hun collecties. Ook ETWIE droeg zijn steentje bij.

Tijdens zijn speurtocht ontdekte projectmedewerker Pieter Neirinckx verzamelingen in alle vormen en maten. In de bijlage bij het Belang van Limburg vertellen een vijftigtal verzamelaars over hun passie. Onder hen ook heel wat verzamelaars met een collectie rond technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. Zo geraakte Eric Lefebvre in de ban van de soldeerbouten en branders van zijn grootvader, die stielman was. Ondertussen heeft hij zelf zo'n 250 exemplaren in huis. Alfons Deferme, oud-werknemer bij Philips, raakte door zijn beroep dan weer in de ban van gloeilampen en projectielampen. Het resultaat: een collectie van duizenden lampen. En Jacky Scheelen was als kind gefascineerd door een defecte wekker van zijn ouders. 75 jaar later verzamelt en restaureert hij nog steeds oude uurwerken...

Sommige verzamelingen gaan specifiek over typische Limburgse zaken, of hebben een link met een bepaalde locatie of regio in de provincie. Zo bestaat de verzameling van Jo Billen uit 1500 flesjes van Limburgse brouwerijen en limonadefabrieken. Het verleden van de Noord-Limburgse tabaksindustrie komt dan weer tot leven in het museum 'De Rookcultuur' van Jan Schouteden in Meeuwen-Gruitrode, en Jean-Marie Blokken verzamelt alles rond de geschiedenis van de Hasseltse jenever. Naast een grote passie, speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol voor de verzamelaars. Vaak bouwen ze zelfs netwerken uit over de landsgrenzen heen, en maken ze afspraken met andere verzamelaars rond de toekomst van hun collectie. Zo is Jan Leus, een fervente verzamelaar van Gillet-motorfietsen, met twee Waalse collega's overeengekomen dat hun documentatie naar de langst levende verzamelaar zal gaan.

Uiteraard worden de privéverzamelaars ook met heel wat uitdagingen geconfronteerd. Hoe worden de stukken best onderhouden? Hoe maken ze hun privémuseum bekend bij het publiek? Een grote bekommernis is steevast ook het toekomstperspectief van de verzameling. Het vergt vaak heel wat creativiteit om deze uitdagingen aan te pakken. Een netwerk van erfgoedpartners tracht de verzamelaars echter zo goed mogelijk te ondersteunen. In Limburg zijn dat bijvoorbeeld het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, de erfgoedcellen Mijn-Erfgoed en Haspengouw, Heemkunde Limburg, het Limburgs Volkskundig Genootschap, het Stadsmus... die de handen ineen sloegen voor 'Limburg Verzameld/t'.

Geïnteresseerd in het project? Neem dan zeker eens een kijkje op de Facebook-pagina van Limburg Verzameld/t. De verschillende verzamelaars werden opgenomen op de website www.erfgoedplus.be. De verzamelaars van technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed vind je uiteraard ook in de ETWIE-kennisbank.