contact
MyEtwie
In de kijker

Maak je klaar voor Erfgoeddag 'De Nacht'

Gepubliceerd op 21/04/2021
Categorie
ErfgoeddagDeNacht_ETWIE

Dit weekend is het feest! Op 24 en 25 april vindt de 20ste editie van de Erfgoeddag plaats en naar goede gewoonte laten we dit niet aan ons voorbij gaan. Per provincie lijsten we een aantal tips op, maar ook voor wie liever thuis blijft (of moet blijven) is het aanbod meer dan divers!

Thema dit jaar is De Nacht. Veel avondlijke, donkere en duistere activiteiten worden op je losgelaten. Gemeentes vertellen verhalen die zich in duistere tijden afspeelden.

Als opwarmertje wordt vrijdagavond vanuit het Atelier Joie de Créer een digitaal event "Een plek voor het uitvonken van dromen" uitgezonden. Via een debat gemodereerd door wetenschapsjournalist Marc Geenen wordt er vanuit heel wat organisaties (waaronder ETWIE) luidop gedroomd over hoe de combinaties leren, ondernemen, en erfgoed aan het imago van de praktijkgerichte opleidingen kunnen werken. Meevolgen kan op hun website en facebook.

De Nacht

Van donker naar licht

Een aantal gemeentes leggen de link tussen de donkere nachten en de komst van de verlichting.

In Zomergem kan je zowel fysiek als digitaal kennismaken met de evolutie van de openbare verlichting, van petroleumlantaarns tot elektrische straatverlichting. Ook Dudzele zag het licht. Neem je smartphone, open de ErfgoedApp en laat je leiden doorheen 100 jaar dorpsverlichting. Daarnaast duikt de nachtelijke vertelwandeling in Izegem evenees in de wonderen van den 'elektriek' en het verlichte nachtleven.

Via Zoom neemt een gids in Brussel je mee van de gezellig verlichte Grote Markt tot de donkere steegjes terwijl hij vertelt over de evolutie van de verlichting van onze hoofdstad. Een ander soort verlichting, maar zeker even noodzakelijk voor iedereen die 's nachts op zijn fiets springt, zijn fietslampen. Verzamelaar Willy Motmans verzamelt fietslampen en merkplaatjes. Zijn collectie kan je via een kortfilm ontdekken en bewonderen. In Tienen wordt tot slot de geschiedenis van de gasverlichting uit de vergetelheid gehaald.

Maak je liever zelf licht? Dan is een bezoek aan de lichtjesfabriek in het Industriemuseum een goed idee. Knutsel met led-lichtjes in de tinkerstudie, druk een oplichtende poster en experimenteer met textiel en licht.

straatlantaarn_byMabelAmber_ETWIE

Vanuit je luie zetel

De tijd dat je uit je kot moest komen om erfgoed te beleven ligt ondertussen achter ons. Voor wie van thuis uit een graantje wil meepikken doen we een een greep uit het digitale aanbod: Klokslag 12, een podcast met horrorverhalen, duikt in het mijnverleden. Maak het gezellig donker en laat je meenemen doorheen sages en legendes. De Hasseltse brandweermannen vertellen in hun sappigste dialect over hun rijke verleden en nemen je virtueel mee door de oude brandweerkazerne. Om in het thema van brandgevaar te blijven organiseert Museum Plantin Moretus een lezing over hoe drukkers vroeger in het donker konden blijven werken, zonder dat hun atelier in vlammen opging. Als je wat meer spanning zoekt, kan je proberen ontsnappen uit het Golden River Labyrinth, een live quiz uitgezonden vanuit Texture. Het nachtelijk verhaal van de smokkelklompen wordt vanuit het Klompenmuseum vertelt (https://www.erfgoeddag.be/activiteit/virtueel-klompenmuseum) en daarop aansluitend vertelt het Nationaal Douane Museum je nog meer over zaken die het daglicht niet mochten zien met hun lezing 'Duistere praktijken' (https://www.erfgoeddag.be/activiteit/duistere-praktijken-0)

Duisterepraktijken_byDuanemuseum_ETWIE