contact
MyEtwie
In de kijker

MIAT: nieuw leven in de fabriek

Gepubliceerd op 06/06/2016
miat_nieuwleven

Het MIAT in Gent bestaat 40 jaar en heeft grote plannen voor de toekomst. Terwijl het typische dak van de oude katoenspinnerij vernieuwd wordt, werkt het team een nieuwe koers uit. Over twee jaar, in juni 2018, wordt een nieuwe permanente tentoonstelling over Gent als industriestad geopend.

Het nieuwe MIAT wordt een unieke combinatie van beleving, inleving en zelf doen. Het museum zal het verhaal vertellen van innovatie en ondernemerschap, van slimme ondernemers en handige arbeiders. Op een interactieve en aansprekende manier zullen enkele topstukken, zoals de mule jenny en de twijnmolen, uit de industriële geschiedenis van Vlaanderen getoond worden, maar er zal ook aandacht zijn voor de keerzijden van het succesverhaal: de beluiken, de armoede, de migratiestromen naar de stad.

Daarna ondergaan ook de overige tentoonstellingsruimten een grote verandering. Zij worden in het vernieuwingsplan opgebouwd vanuit de kerncollecties van het MIAT, namelijk textiel en drukkerij. Het worden twee creatieve en interactieve expo- en atelierruimtes, waar je ziet hoe textiel- en drukmachines echt werkten. Bezoekers zullen niet alleen collectiestukken kunnen ontdekken, maar ook hun verhaal achterlaten en zelf aan de slag gaan. Het museum profileert zich zo nog meer als een ‘levend’ museum.

Tijdens de vernieuwingsoperatie blijft het MIAT grotendeels open voor het publiek. Enkel de hoogste museumverdieping sluit vanaf deze week tijdelijk de deuren.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...