contact
MyEtwie
In de kijker

MIAT start nieuw project mondelinge geschiedenis

Gepubliceerd op 23/04/2017
img_20170329_133134109

Op 29 maart vond in het MIAT een workshop plaats in het kader van een nieuw mondelinge-geschiedenisproject rond de naoorlogse Gentse textielindustrie (1950-2000).

In en rond Gent zijn nog veel gepriviligieerde getuigen van de naoorlogse Gentse textielindustrie. Om die kennis, ervaringen en verhalen niet verloren te laten gaan is het MIAT, samen met productiehuis Danse la Pluie, gestart met een grootschalige interviewcampagne. De gesprekken zullen niet alleen opgenomen worden in de collectie, maar zullen ook terugkomen in de nieuwe hoofdtentoonstelling.

Het nieuwe project breit een vervolg aan het baanbrekende onderzoek van Bie De Graeve dat begin jaren 1980 in het MIAT plaatsvond. Voor 'Hun werk, hun leven. Getuigenissen uit de Gentse textielwereld 1900-1950' werden toen 80 interviews afgenomen die de basis vormden van een uitgebreid onderzoek naar de arbeids- en levensomstandigheden van Gentse textielarbeiders en van een tentoonstelling.

Tijdens de studienamiddag op 29 maart gaf de Britse pionier Paul Thompson eerst een gesmaakte presentatie over zijn ondertussen 40 jaar ervaring met de discipline, waarna hij in vogelvlucht de recentste academische ontwikkelingen rond oral history schetste. Vervolgens werd tijdens een workshop dieper ingegaan op het belang van mondelinge geschiedenis voor de erfgoedsector.

Op de website van het MIAT lees je het volledige verslag van de dag.

Oproep getuigenissen

Werkte jij in één of meerdere Gentse textielfabrieken? Dan luistert het MIAT graag naar jouw verhaal! Neem contact op met Brigitte De Meyer via brigitte.demeyer@stad.gent of 09/269.42.15.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...