contact
MyEtwie
In de kijker

Mosterd en Torhout, gewaarborgd zuiver

Gepubliceerd op 17/01/2017
mosterd_torhout

Benieuwd hoe mosterd doorheen de tijd gemaakt en vooral bewaard werd? In het stadskantoor van Torhout opende vorig weekend de tentoonstelling 'Mosterd en Torhout, gewaarborgd zuiver'. Verzamelaar Stefaan De Pessemier presenteert er zijn uitgebreide collectie mosterdpotten en allerhande publiciteits- en verpakkingsmateriaal van mosterdproducenten uit binnen- en buitenland.

De expo geeft een overzicht van de verschillende manieren waarop mosterd aan de man werd gebracht, van de mosterdleurders met hun tonnetjes tot de traditionele potten uit steengoed met houten deksel of kurken stop. Later kwamen de glazen potjes en werd mosterd zelfs ingeblikt. Eens in huis werd mosterd vaak apart in kleine hoeveelheden op tafel opgediend in speciale zilveren of porseleinen mosterdpotjes.

Wie de smaak te pakken heeft, kan in Torhout aansluitend ook het Mosterdmuseum bezichtigen. Piet Wostyn, van het historische bedrijf Mostaard Wostyn, geeft er rondleidingen en dompelt je onder in de geschiedenis van de mosterd, van geneesmiddel tot smaakmaker in en bij gerechten. Ben je eerder geïnteresseerd in aardewerk, dan kan je in het Torhouts Aardewerkmuseum ontdekken hoe de stad lange tijd een centrum voor kunstaardewerk werd dat tot ver buiten Vlaanderen gekend was.

De tentoonstelling 'Mosterd en Torhout, gewaarborgd zuiver' loopt nog tot 14 april in het stadskantoor in Torhout. Groepsbezoeken met gids zijn mogelijk mits reservatie via vrijetijdshuis@torhout.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...