contact
MyEtwie
In de kijker

Museum Boerhaave in Leiden volledig vernieuwd

Gepubliceerd op 14/12/2017
leidsesphaera1670

In Leiden (Nederland) opent Rijksmuseum Boerhaave dit weekend opnieuw zijn deuren. Na een grondige renovatie pakt het Nederlandse museum voor de geschiedenis van de (natuur)wetenschappen en de geneeskunde uit met een volledig vernieuwde presentatie van zijn collectie.

Met microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de oudste kunstnier, de vulpen van Albert Einstein, de eerste kweekburger en nog veel meer, beschikt Rijksmuseum Boerhaave over een topcollectie. In de nieuwe presentatie krijgen die voorwerpen gezelschap van extra’s om ze tot leven te wekken. Zo komen ook onderzoekers in beeld en patiënten die met tentoongestelde apparaten behandelingen ondergingen. Filmpjes, audiofragmenten, animaties, digitale magazines met extra informatie, spellen, replica’s waar je aan mag zitten: ze betrekken de bezoeker bij het verhaal dat het museum te vertellen heeft.

De chronologische indeling heeft plaats gemaakt voor vijf thema’s. In ‘Gouden Eeuw’ gaat het om nieuwe ideeën over hemel en aarde. ‘Ziekte & Gezondheid’ toont innovaties in de gezondheidszorg. Het thema ‘Machtige verzamelingen’ gaat over verzamelingen uit verre streken die wetenschappers in de 18de eeuw aanlegden. In ‘Water, Stroom & Data’ stap je in de wereld van de ingenieur, en het afsluitende thema ‘Grote Vragen’ toont de zoektocht van Einstein en spraakmakende onderzoekers van nu.

Meer info op www.rijksmuseumboerhaave.nl.