contact
MyEtwie
In de kijker

MuseumPASSmusées: dé sleutel tot meer dan 100 Belgische musea

Gepubliceerd op 21/09/2018
Categorie
museumpas-b7ec02-original-1537356861

Met één kaartje 120 musea en tal van tentoonstellingen bezoeken? Dat kan! Voor €50 koop je de Museumpas en kan je alle deelnemende musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel bezoeken wanneer en zo vaak je maar wil.

We zochten alvast enkele toffe TWIE-uitstapjes uit:

In Brussel kan je auto’s of treinen spotten in respectievelijk Autoworld of Trainworld. Of heb je meer interesse in oude medische instrumenten? Dan is het Geneeskundemuseum in Anderlecht een aanrader. De evenknie van het Gentse Industriemuseum is La Fonderie, waar je op het binnenplein zelfs een smid aan het werk kan zien. De collectie van het grootste muziekinstrumentenmuseum ter wereld MIM omvat zo’n 9000 klassieke, exotische en volkskundige muziekinstrumenten. Ga je liever ondergronds, dan is het aparte Riolenmuseum wel een aanrader!

Provincie Limburg is ook goed vertegenwoordigd met de grote spelers Bokrijk en het Jenevermuseum in Hasselt. In Maaseik is er een 18e-eeuwse apotheek met een uitgebreide collectie potten met vanalles en nog wat bijzonders.

Natuurlijk doen DIVA en het MAS in Antwerpen ook mee en in het Museum Plantin-Moretus komt de eeuwenoude drukkerij weer tot leven. Museum Vleeshuis vertelt het muzikale verleden van Antwerpen en toont verschillende ateliers waar muziekinstrumenten gemaakt werden.

Het vernieuwde Industriemuseum is natuurlijk dé publiekstrekker in Gent op vlak van de veelbewogen industriële geschiedenis en het Huis van Alijn legt het dagelijks leven bloot die herinneren aan een recent of verder verleden. Op een boogscheut daar vandaag vind je in het mudel unieke modellen trapauto’s van Torck

In Brugge is de Sint-Janshuismolen de enige nog te bezoeken molen die ooit op de Brugse stadsvesten stonden en doet nog altijd dienst als graanmolen. Nog in Brugge kan je een exclusieve zilververzameling bewonderen in het historische hospitaalcomplex O.L.V.-ter-Potterie. Het Volkskundemuseum herbergt een schoenmakerij, hoedenmakerij, kuiperij, suikerbakkerij en kleermakerij van 100 jaar geleden.

Enkele toffe spelers in Wallonië: het Museum van het Carnaval en het Masker in dé carnavalsstad Binche of de voormalige mijnbouwsite Le Bois du Cazier, industrieel Unesco-werelderfgoed in Marcinelle. Op de site van de oude faiencefabriek Boch in La Louvière vind je Keramis, het centrum van de keramiek. In de Duitstalige gemeente Raeren geeft het Pottenbakkerijmuseum een inkijk in de technische en alledaagse aspecten van het pottenbakkersleven.

Veel plezier!