contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuw in de kennisbank: ontdek de handelsvoertuigen in Vlaanderen

Gepubliceerd op 19/05/2016
Categorie
wagen

De ETWIE-kennisbank is in samenwerking met het Karrenmuseum Essen recent uitgebreid met de inventaris 'Handelsvoertuigen in Vlaanderen'. In 2015 werd een onderzoeksproject uitgevoerd waarbij het Karrenmuseum ruim 300 handelsvoertuigen heeft geïnventariseerd en gefotografeerd. Het ontwikkelde ook een typologie om de verschillende soorten voertuigen te kunnen onderscheiden en classificeren. ETWIE, één van de partners in dit project, ontsluit nu via de kennisbank deze inventaris online.

Binnen de thema's Karren, koetsen en wagens en Fietsen ontdek je nu de verschillende soorten handelsvoertuigen die verspreid in collecties over heel Vlaanderen bewaard worden. Dit zijn de fietsen, wagens en karren die gebruikt werden voor het transport van goederen binnen allerhande nijverheidstakken en de commerciële en niet-commerciële dienstensectoren. Denk bijvoorbeeld aan de bakfietsen, ijskarren of tonnenwagens, maar ook brandweerwagens, begrafeniswagens en allerhande steekkarren of stootkarren.


In de eerste plaats werd de typologische onderverdeling gevolgd die het Karrenmuseum Essen ontwikkelde, waarbij de handelsvoertuigen onderverdeeld werden op basis van het aantal wielen, met of zonder vering, draaisystemen ... Daarnaast biedt de kennisbank ook de mogelijkheid om de verschillende handelsvoertuigen nog eens thematisch te groeperen. Zo worden alle handelsvoertuigen waarmee bier of tonnen vervoerd werden, gegroepeerd onder 'bierwagens en tonnenwagens', ongeacht het type. Alle handelsvoertuigen waarmee ijsjes verkocht werden, zijn dan weer gegroepeerd als 'ijskarren', enz.

Elke kar kreeg na de naam dezelfde nummering (H001, H002, H003 ...) mee zoals in de inventaris 'Handelsvoertuigen in Vlaanderen' gebruikt werd. Wie zich wil verdiepen in een bepaalde wagen of kar kan deze via dit objectnummer snel vinden. Je kan de inventaris in excel downloaden op de website van het karrenmuseum Essen.

Deze lijst met voertuigen is uiteraard nog niet exhaustief voor heel Vlaanderen. Beschik je over een handelsvoertuig dat je graag in de kennisbank wil laten registreren of wil je een ontbrekend type signaliseren, neem dan even contact op via info@etwie.be