contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe initiatieven rond ambachtelijke vaardigheden en technieken voorgesteld

Gepubliceerd op 31/10/2014
d50

Sinds begin vorig jaar coördineert ETWIE de werking rond het immaterieel erfgoed van 'ambachtelijke vaardigheden en technieken' in Vlaanderen. Meestal worden de collega's van erfgoedcellen, musea, expertisecentra... via e-mail op de hoogte gehouden van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het domein. Om een aantal nieuwe initiatieven en projecten diepgaander te kunnen voorstellen, werd afgelopen maandag ook een echte bijeenkomst georganiseerd in Lamot in Mechelen.

Tijdens dit overlegmoment werden een viertal initiatieven uitgebreid voorgesteld: het traject 'Bokrijk brandmerkt' rond de presentatie van vakmanschap in het Openluchtmuseum Bokrijk, de projecten 'Handmade in Belgium' en 'De Makers' waarin UNIZO focust op de maakindustrie, het 'Jaar van het Ambacht' in Nederland, en het project rond 'Living Human Treasures' in Vlaanderen en Brussel.

Hoewel het ging om een gesloten bijeenkomst, zijn de presentaties en bevindingen mogelijk interessant voor iedereen die bezig is met TWI-erfgoed, en dan vooral met ambachtelijke vaardigheden. Daarom zijn het verslag en de presentaties van deze bijeenkomst hieronder beschikbaar voor iedereen.

Download het volledige verslag van de bijeenkomst (pdf)

Bokrijk Brandmerkt. Ontsluiting van vakmanschap in het Openluchtmuseum (Stéphanie Mergeay)

UNIZO: Handmade in Belgium / De Makers (Ilse Claes)

Jaar van het Ambacht in Nederland (Pieter van Rooij)

Virtuoos Vlaanderen! Naar een Living-Human-Treasuresprogramma (Joeri Januarius)