contact
MyEtwie
In de kijker

Nieuwe website met TWIE-kennisbank gelanceerd

Gepubliceerd op 07/12/2013
kennisbank4
Foto: Themalijst en zoekopties binnen de vorige versie van de kennisbank (2013-2021).

Tijdens de 2e ETWIE-ontmoetingsdag, op 7 december in Mechelen, werd de nieuwe website van ETWIE officieel voorgesteld. De website, ontwikkeld door het bedrijf Statik, bevat ook een kennisbank die het netwerk van actoren, collecties en expertise in de sector van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed ontsluit.

Het verder in kaart brengen van de sector was een prioriteit van de ETWIE-werking in 2013. Met de lancering van de nieuwe website wordt deze kennis ontsloten voor alle geïnteresseerden. In de kennisbank ga je op zoek naar actoren (musea, collecties, vakmannen, experts, onderzoekers, organisaties...) en thema's (bijvoorbeeld houtbewerking, stoom...). Of je gaat zelf op verkenning via de themalijst. Kies je een gemeente in het zoekvenster, dan ontdek je wat die te bieden heeft op het vlak van TWI-erfgoed.

Door het bundelen van de krachten met het MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel kon de bestaande bibliografie van het industrieel erfgoed geïntegreerd worden in de kennisbank. Deze uitgebreide bibliografie, die wordt aangevuld met het technisch en wetenschappelijk erfgoed, zal voortaan continu bijgehouden en geactualiseerd worden in een nauw samenwerkingsverband tussen ETWIE en het MIAT. De bibliografie zal bovendien ook te consulteren zijn op de website van het MIAT.

Alle informatie in de kennisbank wordt zo veel mogelijk aan elkaar gelinkt, zodat het netwerk van expertise en collectes in de sector van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed zichtbaar wordt. Door het delen en verbinden van de beschikbare kennis biedt dit nieuwe werkinstrument heel wat mogelijkheden aan de sector. Essentieel is natuurlijk dat deze kennisbank zo veel mogelijk relevante informatie bevat. Op dit moment zijn al heel wat gegevens beschikbaar, maar dit overzicht is verre van volledig. Daarom doet ETWIE een oproep aan iedereen in de sector om informatie aan te leveren.

Ben je een expert in een bepaald domein of heb je bepaalde technische vaardigheden die tegenwoordig niet meer zo courant zijn? Bezit je een interessante collectie met werktuigen, instrumenten, machines, archieven, foto’s… die al dan niet publiek toegankelijk is? Of weet je alles over het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in een bepaalde gemeente? Dan kan je zeker je steentje bijdragen! Om gemakkelijk informatie te kunnen doorgeven, werden enkele formulieren voorzien:

- invulformulier voor personen

- invulformulier voor thema's

- invulformulier voor gemeentes

Aanvullingen, reacties en foto's zijn natuurlijk ook steeds welkom via e-mail: info@etwie.be.

Neem een kijkje op www.etwie.be/kennisbank

Voorstelling ETWIE-platform (Anouk Stulens) from ETWIE