contact
MyEtwie
In de kijker

Oe makt je gie dadde? Erfgoeddag in West-Vlaanderen

Gepubliceerd op 23/04/2019
Categorie
hoe_maakt_u_het_w-vl_2

Erfgoeddag 2019 nadert met rasse schreden, dus het is opnieuw tijd voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten waar je technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed kan ontdekken in jouw provincie.

Dit jaar is het thema 'hoe maakt u het'. Verwacht je dus aan boeiende demonstraties, tal van workshops en de zeldzame mogelijkheid om in de ateliers van vakmannen en bedrijven een kijkje te nemen.

'Hoe maakt u het?' in West-Vlaanderen

De grootste concentratie aan activiteiten vind je in Brugge. In het centrum kan je verschillende workshops volgen, zoals kaarsgieten en kantklossen. Verschillende makers van Handmade in Brugge zetten de deuren van hun ateliers open voor het publiek. Enkele ambachtelijke bedrijven vallen toch wel op door hun rijke geschiedenis. Zo worden bij Arte Grossé al ruim 200 jaar religieuze gewaden met de hand geborduurd. Oud Huis Deman bakt al sinds 1880 onafgebroken allerlei lekkers en Pol Standaert is de derde generatie gespecialiseerd in de vervaardiging en plaatsing van gipsen sierlijsten en ornamenten.

In Blankenberge kan je twee historische vaartuigen in aanbouw zien en de oude constructiemethoden ervan ontdekken. En misschien zak je daarna langs de kust af naar Nieuwpoort om er visnetten te leren breien?

Het Bakkerijmuseum van Veurne organiseert een heuse (zuur)desemdeelbeurs. Om in het broodthema te blijven kan je doorrijzen naar Oostkamp waar Bakkerij De Knock al vier (bijna vijf) generaties brood bakt in een houtgestookte oven. Dorst gekregen? Dan kan je terecht bij Brouwerij Strubbe in Ichtegem, waar al 150 jaar door dezelfde familie gebrouwen wordt. En de kinderen? Die kunnen op de site van de oude brouwerij Sint-Joris in Reningelst zelf een (non-alcoholisch) drankje brouwen. En wat is bier zonder een geschikte ton? Ontdek het bijzondere werk van de kuiper Pol van Brouwerij Rodenbach in Roeselare.

Wil je liever leren hoe je zelf een sterrenkijker kan maken en testen? Dat kan dan weer in Zillebeke. Beernem pakt uit met de lokale specialiteit van het Lattenklieven. Eerder muzikaal aangelegd? Dan is een bezoek aan Accordeonbouwer Callewaert in Lichtervelde misschien wat voor u. Voor de wondere wereld van koetsen en alles wat daar bij komt kijken moet je dan weer in het Koetsenmuseum van Hooglede zijn. Bij Texture in Kortrijk leer je touwslaan en in Izegem kan je elektrische proeven doen in het Museum onder St(r)oom, onbemind houtwerk ontdekken bij 'De Temmerman en zijn Alaam' en maakt een barbier je al scherend wegwijs in baardborstels, snorrenborstels en scheerkwasten. En over borstels gesproken, in Meulebeke kan je uitzonderlijk langsgaan bij Moerman NV, van borstelfabrikant tot specialist in poestmateriaal.

Ruiselede pakt uit met het textielverleden van de gemeente. En over textiel gesproken: in Waregem kan je de site van Claessens Canvas bezoeken. Dit bedrijf maakt sinds 1905 schilderdoek. Inschrijven voor een rondleiding via archief@waregem.be of bellen naar 056 62 12 17.

Verschillende molens zullen tijdens erfgoeddag draaien: de Groenhagemolen in Middelkerke, de Geersensmolen in De Haan, de Goethalsmolen in Wakken en tot slot de Preetjesmolen in Heule. In Ieper stelt de Commonwealth War Graves Commission graag hun team vakmannen voor aan het publiek. Deze steenkappers, metsers, tuinmannen, timmerlieden, schilders en smeden onderhouden de begraafplaatsen van de soldaten. En mogen de vonken er vanaf springen? Dan heb je deze erfgoeddag geluk, want verschillende smeden wakkeren hun smidsevuur aan voor klinkende demonstraties: van kandelaar tot kroonluchter bij smid Jan Schouteet in Oostkamp, in de oude smidse van Dudzele en ook de Smidje Smee van 't Rattekot in Watou staat paraat.

Uiteraard is dit maar een selectie uit het ruime programma van Erfgoeddag!

De West-Vlaamse Erfgoedcellen (Erfgoed Zuidwest, CO7, TERF, Kusterfgoed en Erfgoedcel Brugge) maakten samen verschillende filmpjes om de vele activiteiten van de komende erfgoeddag in de verf te zetten. Je kan deze allemaal bekijken in deze playlist.