contact
MyEtwie
In de kijker

Oe moakt 'et? Erfgoeddag in Oost-Vlaanderen

Gepubliceerd op 25/04/2019
Categorie
erfgoeddagkoetsen

Erfgoeddag 2019 nadert met rasse schreden, dus het is opnieuw tijd voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten waar je technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed kan ontdekken in jouw provincie.

Dit jaar is het thema 'hoe maakt u het'. Verwacht u dus aan boeiende demonstraties, tal van workshops en de zeldzame mogelijkheid om in de ateliers van vakmannen en bedrijven een kijkje te nemen.

(c) Familie Lambrecht-Dooms

Ook in Oost-Vlaanderen is op Erfgoeddag heel wat te zien en te beleven. Gefascineerd door textiel? Vlechttechnieken kan je zelf eens uitproberen in Kluisbergen of in Maarkedal-Etikhove (bezoek in deze laatste stad tegelijk de traditionele broodbakoven). Linoweven kan je ook proberen, waarbij je twee scheringdraden rond de inslagdraad draait. Zo komt er een complex en verdraaid leuk weefsel tevoorschijn. Een demonstratie hoeden maken (met bijhorende tentoonstellingen) is ook altijd speciaal, terwijl je eveneens in Gent aan de slag kan met houten klossen en talloze draadjes en speldjes met als resultaat een ingenieus kunstwerkje. Ook in Aalter kan je je wagen aan kantklossen. Workshops lederbewerking volg je dan weer in Dendermonde. Ook rond haarsnijderij kan je in Lokeren ontdekken hoe het productieproces ineenzat om van dierenhaar tot vilt te komen.

(c) Jelle Vermeersch

Of ben je toch eerder fan van houtbewerking? Meubelrestauratie is ook een vak apart: Designmuseum Gent toont jullie hoe ze oude vernislagen wegwerken of de beschadigde zitting van een armstoel herstellen. Vier generaties meubelmakers (sinds 1914) staan te popelen om je in Aalter te ontmoeten en een echte 'krulbollendraaier' vind je in Evergem! Graag eens op klompen lopen? In Sint-Gillis-Waas op de gloednieuwe site Klingspoor maak je kennis met de geheimen van de handmatige klompenmakerij.

Ook wie fan is van bedrijfserfgoed en industriële gebouwen komt deze editie ook aan z'n trekken. Bezoek zo de vroegere pantoffel- en schoenfabriek in Merelbeke, dat vandaag biobrouwerij Sofacq onderdak verleent. Firma Grossé leidt je in de Sint-Baafskathedraal van Gent binnen in de wereld van borduren met zijde en brokaat, meer specifiek voor liturgische gewaden. Ontzettend boeiend! Ook Johan Dutoict neemt je mee naar een zeldzaam ambacht: dat van de zadel- en gareelmakers. Recent werd het meester-leerling traject rond herenkleermakerij gestart, en ook zij schudden enkele workshops uit hun mouw (pun intended!). Het oudste Belgische kunstraamatelier, Atelier Mestdagh, laat je op z'n beurt kennismaken met de restauratie en conservatie van glasramen. Wie fan is van Willy Naessens en zijn Marie-Jeanne kan hun prachtige koetsencollectie gaan bekijken!

(c) Zadelmakerij Hancke

Rond smederij valt er ook heel wat te zien: traditionele technieken van de goudsmid komen in Lede aan bod, maar ook in Gent staat het atelier van de edelsmid wagenwijd open. In Sint-Niklaas bekijk je het zetten en graveren van diamanten onder microscoop bij Hans Sandor Nagy. Benny Desmet laat je dan weer zien hoe je met recuperatiemateriaal uit metaal sculpturen bouwt.

Nog enkele 'speciallekes' voor de liefhebbers: niet-alledaagse muziekinstrumenten ontdek je in Gent bij Logos. Daar beluister je ook het robotorkest van meer dan 70 robots (!) of probeer je zelf de installatie 'Holosound' uit. Aan jullie om uit te zoeken wat dit juist inhoudt... Nog iets bijzonder is Raku, een speciale keramische stooktechniek om aardewerk te vervaardigen.

(c) logos

Wetenschappelijk erfgoed is ook van de partij! Zo kan je in de Plantentuin van de UGent je eigen microscoop fabriceren. Of ga mee op zoek naar planten die gebruikt worden om papier, inkt, stempels of schrijfgerief te maken. Een taxidermist en een 3D-printer komen langs in het Huis van Kina.

(c) stroppendragers.gent

Uiteraard is dit maar een selectie uit het ruime programma van Erfgoeddag!