contact
MyEtwie
In de kijker

Oe moakte ga da? Erfgoeddag in Antwerpen

Gepubliceerd op 24/04/2019
cover_ciseleren

Erfgoeddag 2019 nadert met rasse schreden, dus het is opnieuw tijd voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten waar je technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed kan ontdekken in jouw provincie.

Dit jaar is het thema 'hoe maakt u het'. Verwacht je dus aan boeiende demonstraties, tal van workshops en de zeldzame mogelijkheid om in de ateliers van vakmannen en bedrijven een kijkje te nemen.

'Hoe maakt u het?' in Antwerpen

In totaal is er voor de provincie Antwerpen keuze uit 210 activiteiten! We laten ons oog vallen op drie soorten activiteiten.

Interesse in typisch streekgebonden ambachten of technieken? In Bornem zorgt vzw De Zilverreiger voor een demonstratie van vlechttechnieken, in Hemiksem wordt de ambachtelijke productie van tegels getoond. Het steenmaken staat in de Rupelstreek centraal, en in Nijlen wordt het briljant vakmanschap van de Kempense slijpers belicht. Sigaren leren maken doe je in Arendonk, en in Laakdal kan je je klomp pimpen in het Klompenmuseum.

Heel wat vakmensen gunnen ons ook een kijkje achter de schermen nu zondag. De ateliers, die meestal niet toegankelijk zijn voor het publiek, zijn dan uitzonderlijk toegankelijk. Zo opent in Berchem Patrick Storme samen met zijn leerlingen het zilvertarlier in het kader van het meester-leerlingproject rond de techniek van het ciseleren. Werkend met hetzelfde materiaal zet Ann Mampaey in Rumst haar zilver- en goudatelier in de kijker. Mag het eens wat anders zijn? Bezoek dan het atelier van taxidermist Sir Arthur - Art by Nature in Antwerpen stad.

In de categorie 'verborgen technieken' staan de maritieme ambachten op de Droogdokkensite centraal. De steenkappers geven dan weer hun geheimen prijs op de begraafplaats het Schoonselhof.

Uiteraard is dit maar een subjectieve selectie van wat er te beleven valt in de provincie Antwerpen. Het volledige programma is te raadplegen op de website van Erfgoeddag.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...