contact
MyEtwie
In de kijker

Of Machines and Men… and Documents

Gepubliceerd op 14/07/2016
bvd16_2b

Naar aanleiding van het voorbije 'Europees jaar van het industrieel en technisch erfgoed' heeft de Belgische Vereniging voor Documentatie een speciaal themanummer van de Bladen voor Documentatie gepubliceerd. De industrialisatie heeft enorme hoeveelheden documenten, informatie en archieven met zich mee gebracht. Deze 'sporen' nemen zeer verschillende vormen aan en hebben bescherming nodig. In 35 bijdragen zet het themanummer de rijkdom van dit documentaire erfgoed in de kijker.

"Aangezien de industriële archeologie een interdisciplinaire methode claimt, wilden wij de gelegenheid aangrijpen om de rol in de verf te zetten die informatiebeheer kan spelen om deze sporen te verzamelen, bewaren, dynamiseren en toegankelijk te maken," zegt Dominique Vanpée, wetenschappelijk editor van de Bladen voor Documentatie. "Doorheen de waaier van artikelen hebben we een panorama willen oproepen dat verre van volledig is, met oude en recente initiatieven van hier en elders die de alomtegenwoordigheid van het documentaire industrieel erfgoed illustreren."

In het nummer komen onder meer volgende thema's aan bod: industriële archieven, werkersboekjes postkaarten, wettelijk depot, efemeria, verenigingsgeschiedenis, (olie)productieplatformen, machinegeluiden, een steenkolenwasserij, fotografie, opruimen van grondverontreiniging, kennisbanken, de gift van het geheugen, een learning center aan de voet van hoogovens, een goudmijn aan informatie en mijnarchieven, reconversie van industriële gebouwen, kunstwerken met technologische bestanddelen...

Je vindt meer informatie over de inhoud van het themanummer op www.abd-bvd.be. Wie het nummer wil bestellen (20 euro), kan contact opnemen via tresorier-schatbewaarder@abd-bvd.net.