contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor de Dag van de Wetenschap

Gepubliceerd op 18/11/2015
dagvandewetenschap15

Op zondag 22 november vindt de jaarlijkse 'Dag van de Wetenschap' plaats. Op tientallen locaties in Vlaanderen ontdek je aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten dat wetenschap en technologie haar plaats veroverd heeft in elk aspect van ons dagelijks leven. In totaal kun op je op de Dag van de Wetenschap deelnemen aan meer dan 500 activiteiten. Wetenschappelijk onderzoek en technologie zijn uiteraard belangrijke troeven voor onze toekomst, maar ook het wetenschappelijk en technisch erfgoed wordt niet uit het oog verloren.

Naar aanleiding van 50 jaar Kulak wordt in Kortrijk een brede waaier aan oude, wetenschappelijke instrumenten getoond. Elk van deze toestellen heeft de dag van vandaag een nieuwe tegenhanger die ofwel véél kleiner is of digitaal is. Nog in Kortrijk ontdek je tijdens een wandeling met professor Jan Devos het verhaal van illustere Kortrijkse dokters-wetenschappers. Ook in Gent wandel je in het spoor van een aantal professoren. Een van hen ligt aan de basis van de film, een ander moest in de 19de eeuw voedselvervalsing opsporen en nog een andere ging er met een Nobelprijs vandoor. In het STAM kun je naar een lezing van dr. Veronique Deblon over 'de Belgische anatomie in het spoor van de Nederlandse doodskunstenaars'. De preparaten van anatoom Burggraeve demonstreren de invloed van de Nederlandse anatomische traditie op de Belgische collecties, maar tonen ook de culturele betekenis van preparaten. In het Illuseum in Sint-Amandsberg kom je dan weer alles te weten over de toverlantaarn.

In het Elzenveld in Antwerpen is er een mini-expo met oude geneeskundige instrumenten. Je maakt er kennis met dr. Lambotte, de Antwerpse chirurg die in het begin van 20ste eeuw voor een doorbraak zorgde door operatieve fractuurbehandeling mogelijk te maken. Ook het Lambotte Museum is op de Dag van de Wetenschap te bezoeken. In het Plantin-Moretusmuseum ontdek je alle geheimen van het drukkersvak en kun je zelf aan de slag gaan. In de Hogere Zeevaartschool bepaal je plaats en route aan de hand van oude en nieuwe zeevaartinstrumenten. In het Quartz Experience Center in Mol maak je dan weer kennis met de geschiedenis van Sibelco, de kwartswinning in de streek en duurzaam ondernemen.

In Brussel bouwde het Kenniscentrum Podiumtechnieken een maquette op schaal 1/4 van een barok theater. Deze indrukwekkende maquette van 8 op 10 meter groot en 5 meter hoog geeft je een inzage in de oude theatertechnieken en machinerie. Ten slotte organiseert de Koninklijke Unie voor Belgische Zendamateurs ook dit jaar weer verschillende demonstraties en activiteiten rond radiocommunicatie en morsecode. Je kan onder meer terecht in Grimbergen, Leuven en Oostende. In Pepingen kan je ook een bezoek brengen aan het Museum voor Audiovisuele Technieken.

Dit is slechts een kleine greep uit de honderden activiteiten tijdens de Dag van de Wetenschap op 22 november. Je vindt het volledige programma op dagvandewetenschap.be.