contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor de Open Monumentendag

Gepubliceerd op 21/08/2014
omd14

Op zondag 14 september wordt voor de 26ste keer Open Monumentendag (OMD) gevierd in heel Vlaanderen. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek wordt het erfgoed zelf in de schijnwerpers geplaatst. In 165 Vlaamse steden en gemeenten kan je – soms onbekende – pareltjes bezoeken en deelnemen aan talloze activiteiten. ETWIE zet hieronder alvast een aantal aanraders op een rij voor wie geïnteresseerd is in technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.

ANTWERPEN

In Antwerpen kan je onder meer een kijkje nemen in het Zuiderpershuis, in het tot bankgebouw omgevormde goederenstation Antwerpen-Zuid, en in het pas gerestaureerde aanwervingsbureau voor scheepsherstellers (de 'Shop') aan het Kattendijkdok. In Borgerhout wordt de oude projectiecabine van Cinema Roma feestelijk heropend als minimuseum. Het lokale brouwerijverleden staat centraal in Deurne (brouwerij De Ridder) en Willebroek (brouwerij De Ster). In Kasterlee toont het Frans Masereel Centrum hoe oude druktechnieken een inspiratiebron kunnen vormen voor moderne kunst. In Arendonk wordt de reconversie van sigarenfabriek Jamayca tot energieneutrale supermarkt belicht, en in Mechelen stelt onder meer de Koninklijke Manufactuur De Wit zijn deuren open. In de Boerenkathedraal in Putte worden oude ambachten gedemonstreerd.

LIMBURG

In Loksbergen kan je de beschermde pannenfabriek Jorissen bezoeken en kom je meer te weten over de toekomstplannen voor deze site. In Hasselt staat de voormalige gelatinefabriek aan de kanaalkom in de kijker. De toekomst van dit complex, waar kunstenaar Koen Vanmechelen nu nog zijn atelier heeft, is hoogst onzeker. Op de mijnsite in Winterslag (C-Mine) kan je onder meer het recent gerestaureerde bureelgebouw en de prestigieuze badzalen bezoeken, en ook de mijnsite van Beringen zet zijn deuren open. In Borgloon is een bezoek aan de voormalige stoomstroopfabriek zeker de moeite waard, terwijl je in Ulbeek de de unieke site van de voormalige brouwerij Sint-Rochus kunt verkennen. In de Heidemolen in Lanaken wordt de werking van een oude molen uitgelegd met didactische toestellen.

OOST-VLAANDEREN

In Kieldrecht wordt in het OMD-weekend het kunst- en erfgoedevenement 'Schiet spoele' georganiseerd. In woord en beeld kom je er alles te weten over de bedrijfsgeschiedenis van de voormalige textielfabriek TEXAM. In Waasmunster draait alles dan weer rond de geschiedenis van de voormalige dekenfabriek Manta, die recent een nieuwe bestemming kreeg als gemeentemagazijn. In Oudenaarde staat de themawandeling 'Van baronnen en arbeiders' op het programma, en in Ronse kun je de tentoonstelling over het 'mijnwerkerspad' bezoeken. In Brakel wordt een tentoonstelling gewijd aan Hieremias Triverius, de eerste professor anatomie in Leuven. Zeker een bezoekje waard is ook het herbestemde stationsgebouw van Moerbeke-Waas, een van de laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs 2014.

VLAAMS-BRABANT

In Leuven stelt de universiteit de voormalige 'Ecole du Pharmacie', nu omgevormd tot leercentrum Agora, open voor het publiek. Nog in Leuven kan je het museum HistarUZ en het recent gerestaureerde stationsgebouw bezoeken. Tijdens een themawandeling kom je meer te weten over de industrialisering van het landelijke Drogenbos. In Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek zet de Hertboommolen zijn deuren open en in Rotselaar staat een rondleiding in en rond de Molen Van Doren op het programma. In Zaventem ontdek je een voormalige brouwerij die een nieuwe bestemming kreeg als ontwerpbureau.

WEST-VLAANDEREN

In de regio Kortrijk werken verschillende gemeenten samen rond het project 'Zuidwest ontspoort. 175 jaar sporen in de regio'. Hoe veranderde de 'ijzeren weg' Zuid-West-Vlaanderen? En wat is de toekomst van het openbaar vervoer, de stations, de oude spoorbeddingen en de vele spoormonumenten? In Lendelede en Izegem zet TERF het vlasverleden centraal. Naast de voormalige vlasroterij van Edgard Holvoet, wordt ook de ondergrondse 'vlaswaterleiding' met bijhorende watertoren in de kijker gezet. Bij 'Made in Inox' in Poperinge krijg je de uitzonderlijke kans om een authentieke oude smederij te zien naast een modern familiebedrijf. In Kortemark brengt een tentoonstelling de verhalen van de voormalige brouwerij Louwage weer tot leven, en in Brugge kunnen liefhebbers een bezoek brengen aan de technische installaties van het Oud en het Nieuw Waterhuis. In De Panne houdt TTO Noordzee haar 9de Tramfestival, in Adinkerke wordt het gerestaureerde constructiewerkhuis Valère Verhaeghe-Verstraete opengesteld, en in Oostduinkerke viert het NAVIGO-museum zijn 40ste verjaardag.

Meer info: deze lijst is uiteraard slechts een (subjectieve) selectie uit de honderden activiteiten. Meer activiteiten en alle praktische info vind je op openmonumenten.be. Alle activiteiten zijn gratis en lopen meestal van 10u tot 18u. Voor sommige activiteiten is reserveren wel verplicht.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...