contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Erfgoeddag

Gepubliceerd op 17/04/2015
deerlijk_masselus

Op zondag 26 april vindt de 15de editie van Erfgoeddag plaats, met dit jaar als centraal thema 'ERF!'. 450 organisaties in Vlaanderen en Brussel nemen deel, goed voor zowat 650 activiteiten waarbij roerend en/of immaterieel erfgoed centraal staat. Te veel activiteiten om op te noemen, en daarom zetten we hieronder enkele aanraders rond technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed op een rijtje.

Antwerpen

Het Klompenmuseum in Laakdal stelt op Erfgoeddag een film over en met de 94-jarige klompenmaker Sam Mondelaers voor. Het Kempens Diamantcentrum in Nijlen toont hoe kinderen vroeger de stiel van het diamantbewerken leerden. In Turnhout focust de Historische Drukkerij op de muziekdrukkunst, en in Rijmenam en Mechelen kom je meer te weten over de Mechelse kant. Nog in Mechelen zet de Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs de techniek van het houtinlegwerk in de kijker, en wijden de zendamateurs je in in de geheimen van morsecode en telegrafie. '2500 jaar molenkennis' is het thema van een tentoonstelling in het Centrum voor Molinologie in Sint-Amands, en op de New Belgica-werf in Noeveren kom je meer te weten over de erfenis van Adrien de Gerlache.

Limburg

Op de mijnsite van Zolder opent het gerestaureerde ophaalmachinegebouw dit weekend feestelijk zijn deuren. Oud-mijnwerkers vertellen er over de technieken die ze gebruikten om de steenkool boven te halen. In het Mijnmuseum in Beringen ontdek je de erfenis van de periode voor de mijnindustrie en de pioniersjaren direct na de komst van de mijnen. In As stelt de familie Langers zijn unieke collectie Lanz-Bulldogtractoren open, met speciale aandacht voor de schenkingen. De heemkring van Zonhoven organiseert een expo over de Zonhovense klokkenmakers en hun erfenis. In Schalkhoven staat de voormalige brouwerij De Es centraal, en liefhebbers van (kunst)ambachten kunnen in Hoeselt terecht in Atelier Vanduca en in het uurwerkatelier van Johan Bex. Ook tijdens het 'Boomenfeest' in Lummen maak je kennis met oude ambachten en technieken, en in Sint-Truiden presenteert Kant in Vlaanderen de schenkingen uit de kantcollectie van de zusters Ursulinen.

Oost-Vlaanderen

In Gent opent het MIAT op Erfgoeddag zijn nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de Belgische pianoindustrie. Ook wordt de nieuwe themawaneling 'Sporen van industrieel Gent' voorgesteld. Nog in Gent wordt het boek 'Nooit meer typen' over de collectie schrijfmachines van Willem Frederik Hermans voorgesteld, en zetten de Gentse Universitaire Musea de collectie wetenschappelijke instrumenten centraal. Nog meer wetenschap in Eeklo, waar gefocust wordt op de nalatenschap van de Eeklose uitvinder Polydoor Lippens. In Zulte zijn er rondleidingen in de ambachtelijke leerlooierij Altan en in Geraardsbergen maak je kennis met het unieke erfgoed van de Chantillykant. In Merelbeke wordt ingezoomd op drie generaties bouwbedrijven, en in Melle op een familiebedrijf dat houten pijlen produceerde. In Temse kun je terecht op de tentoonstelling 'Van plaat tot schip' en ook het scheepvaartmuseum in Baasrode en de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs zetten de deuren open.

Vlaams-Brabant & Brussel

Het MOT in Grimbergen zet op Erfgoeddag zijn collectie karren en wagens in de kijker. Liefhebbers kunnen zich wagen aan een ritje op kasseien in een kar zonder vering en met ijzeren banden. In het Pajottenland en de Zennevallei staan privécollecties centraal. Zeker de moeite waard is een bezoekje aan het 'Audiovisueel Museum Terkammen' in Pepingen. Een tentoonstelling in Leuven belicht het familiale karakter van de Vlaams-Brabantse brouwerijsector. In de Academie in Anderlecht zetten zeven afdelingen rond kunstambachten hun deuren open, en in Molenbeek kom je, aan de hand van een tentoonstelling en een rondleiding, meer te weten over de herbestemming van industriële gebouwen.

West-Vlaanderen

In Brugge openen vijf ambachtelijke familiebedrijven hun deuren voor een rondleiding achter de schermen. Tijdens een wandeling ontdek je getuigen van het vakmanschap van de Brugse smeden, en in Dudzele bezoek je de 'oude smisse' van Henri Pauwaert. In Dadizele kun je de historische Vlinderbeekhoeve bezoeken, waar Guido Vandenbussche een verzameling werktuigen en rijtuigen aanlegde. In Harelbeke kan je terecht in het bedrijf Vyncke, met onder meer een verzameling oude stoomketels uit de vlasindustrie, en in Kortrijk stelt de KGOKK zijn onderzoek naar de geschiedenis van vlasspinnerij 'Linière de Courtrai' voor. In Roeselare demonstreren de zendamateurs hun technieken, en in Zillebeke ten slotte maak je kennis met de geschiedenis van de astronomie.

De Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs organiseert op verschillende plaatsen in Vlaanderen activiteiten rond de morsecode als immaterieel erfgoed. Een overzicht is te vinden in deze bijlage (pdf).

Deze lijst is uiteraard slechts een (subjectieve) selectie uit de honderden activiteiten tijdens Erfgoeddag op 26 april (10u-18u). Veel meer activiteiten en alle praktische informatie vind je op www.erfgoeddag.be.