contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Erfgoeddag 2018!

Gepubliceerd op 18/04/2018
Categorie
erfgoeddag_gent

Op zondag 22 april vindt de 18de editie van Erfgoeddag plaats, met dit jaar als centraal thema 'Kiezen'. 500 organisaties in Vlaanderen en Brussel nemen deel, goed voor zowat 700 activiteiten waarbij roerend en/of immaterieel erfgoed centraal staan. Te veel activiteiten om op te noemen, en daarom zetten we hieronder enkele aanraders rond technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed op een rijtje.

Antwerpen

In Laakdal blaast het Klompenmuseum 30 kaarsjes uit met een groots feest en tal van activiteiten. Het Karrenmuseum (Essen) organiseert een publieke stemming: kies jij voor een eeuwenoude adelijke koets, een woonwagen of een speciale gevangeniswagen? In Antwerpen kan je de keuze van Marieke van Bommel (directrice van het MAS), de hydraulische centrale van het brouwershuis of de sociale verkiezingen in de Plantijnse drukkerij ontdekken. Het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen helpt je ook de juiste kant van de wet te kiezen.

Op verschillende plaatsen in de provincie wordt resoluut voor kant gekozen: de (kant)keuze van Stefke in Berlaar, Kant met een toekomst in Bonheiden en demonstraties kantklossen in Mechelen. In deze stad tonen ook de marqueteurs hun sierlijk ambacht en kan je zelf radio maken bij de Mechelse Radioamateurs. Wie liever een bijzondere collectie radio's bezoekt, kan terecht bij het Radiomuseum in Olen.

Limburg

In de provincie Limburg kan je kiezen uit diverse activiteiten rond het mijnerfgoed: in het Mijnmuseum in Beringen ga je op zoek naar mijnwerker Max, in ZLDR Zolder wordt de keuze voor het mijnwerkersbestaan toegelicht, en in het Mijndepot in Genk ligt de focus op de zorg rond het mijnwerkersberoep.

Het Museum voor Antieke Tractoren (het Langers Lanz-Bulldog Museum in Niel-bij-As) trekt zondag resoluut de kaart van de alternatieve energie door zijn CO2-neutrale koolzaadmobiel in de kijker te plaatsen. Het Landbouwmuseum De Nostalgie in Maasmechelen tot slot pakt uit met zijn nieuwe opstelling die een aantal deelcollecties in de kijker plaatst, zoals de benzinepompen.

Oost-Vlaanderen

Meer weten over licht? In het MIAT in Gent ben je aan het juiste adres voor de mooiste stukken uit de omvangrijke lichtcollectie, het open depot of een proefjestafel voor kinderen. Ook in Gent kan je de botanische collectie van de Plantentuin bewonderen.

Fans van schepen vinden dan weer hun gading in Baasrode met een tentoonstelling over scheepsmodelbouw. Liever het grote werk? Enkele kilometers verder in Dendermonde bezichtig je het maritiem erfgoed in het Scheepvaartmuseum. In diezelfde stad kan je ook aan boord klimmen van de stoomtrein en de werkplaats van de restaurateurs bezoeken. Het verhaal van graaf Lamoraal van Egmont ontdekken doe je in Zottegem aan de hand van beschilderde scènes op jute koffiezakken.

West-Vlaanderen

In Brugge kiezen de ambachtslieden voor erfgoed en innovatie (letterkappen, hoedenmaken, papierscheppen, glasblazer en kant) maar je kan er ook een unieke inkijk krijgen in de wereld van sociale verkiezingen in Brugse bedrijven. De Haan verkent de 6 maanden dat Einstein er met zijn gezin verbleef met een filmmoment en een wandeling (vergeet niet te reserveren!). Wevelgem staat dankzij de Actieve Radioamateurs (ARA) in het teken van symbolen, tekens en morse. Radioliefhebbers kunnen ook de bijzondere collectie SBR-radio's van 't Eeuwfeestpaleisje bezoeken in Eernegem.

Ook verscheidene musea zetten de deuren open: bij Bakkerijmuseum Veurne is kiezen verliezen ... of een compromis vinden. In Texture kiest de bezoeker voor Vlas (en vlaspolitiek?), het Wielermuseum laat collectioneurs van rijwielen een stuk uit hun eigen collectie kiezen en ook Eperon d'Or stelt je voor curieuze keuzes.

Brabant en Brussel

Liefhebbers van textiel kunnen terecht in Diest om kant en haar ambacht op een creatieve manier te leren kennen. In Kapelle-op-den-Bos vinden we een unieke verzameling techniek, vervoer en wetenschap ten tijde van Expo 58. Zelf ervaren hoe repetitieve handenarbeid voelt? In Leuven nemen de jongeren van Digitaal Materiaal je mee naar het industriële verleden van hun stad. In dezelfde stad kan je 3D-reconstructies bewonderen van herbestemmingen van gebouwen en openbare ruimtes voor 1850.

Als je toch in Leuven bent, rij dan even door naar Tienen voor een wandeling waar je de link ontdekt tussen de Tiense suikerraffinaderij en de spoorlijn IJzerenweg. Uitblazen doe je in Aarschot met een muziekje uit de jukebox en streekbieren die teruggaan in de tijd.

Dit is uiteraard maar een subjectieve selectie uit het ruime programma dat te ontdekken is op de website van Erfgoeddag.