contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Nacht van de Geschiedenis 2019

Gepubliceerd op 14/03/2019
Categorie
nvdgeschiedenis

Op dinsdag 19 maart kunnen liefhebbers van geschiedenis hun hart ophalen, want dan organiseert Davidsfonds de zeventiende editie van De Nacht van de Geschiedenis. Het grootste historische evenement van Vlaanderen staat deze keer in het teken van meesterschap. Uit de honderden evenementen lichten we er vanuit ETWIE per provincie enkele uit voor wie die nacht zin heeft om wat technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed te beleven.

Antwerpen

In Herentals kan je proeven van het vakmanschap van een aspergeteler en hoefsmid. Ook in Buggenhout zullen smeden hun vuren stoken en het meesterschap van vroeger en nu demonstreren. Is fijne houtbewerking meer je ding, dan stem je best af op het atelier van Lara Seidel in Mortsel voor het verhaal van plank tot gitaar. Wie (een passie voor) tijd heeft, kan in Mechelen de uurwerkmakers in het Horlogeriemuseum ontdekken of de astronomische klokken van Louis Zimmer bewonderen op het Zimmerplein in Lier. Liever een Nacht van de Geschiedenis met een pikant kantje? In Lint dompelt Lydia, bezielster van het Lingeriemuseum, je graag onder in de wonderlijke geschiedenis van het damesondergoed.

Vlaams-Brabant en Brussel

In de Koninklijke Musea voor Kunst & Geschiedenis in Brussel kan je rondwandelen in het authentieke winkelinterieur van juwelierszaak Wolfers Frères, zoals Victor Horta het voorzien had. In de Leuvensestraat in Tienen kan je dan weer 4 vakmeesters bezoeken, elk met hun eigen métier: van het maken van hoeden tot schoenen, kazen en lusters. Familiebedrijf Pues in Herent, met meer dan 120 jaar ervaring, laat je graag het meesterschap in de uitvaartsector ontdekken. Wie daarna het licht heeft gezien en meer wil weten over de technieken gebruikt in het glazenierskunstambacht moet tot slot in Jette zijn.

Oost-Vlaanderen

Ook in Wondelgem kan je je verdiepen in het restaureren en conserveren van historisch waardevolle glasramen. In Ronse kreeg de drukpers van drukker en uitgever De Malander uit 1850 een nieuw leven. Wie die aan het werk wil zien, is er best snel bij, want je moet een plaatsje reserveren! Heb je het meer voor de letters op zich, dan moet je in Sinaai zijn waar Raf Demeyer met typografie de letters doet spreken. Tot slot een absolute MUST voor kantliefhebbers: houtdraaierij De Maertelaere in Lochristi, gespecialiseerd in het draaien van houten klosjes, zet de poorten van het atelier open.

West-Vlaanderen

Geïnteresseerd in machines, metaalbewerking en uitvindingen? In Wevelgem worden vier uitvinders van eigen bodem in de bloemetjes gezet: Constant, Joseph en Godfried Vansteenkiste en Joseph Vanmaercke. Dit kadert binnen de vele activiteiten die er in 2019 zullen plaatsvinden om de 150ste verjaardag van Constant Vansteenkiste te vieren. Bij Made in Inox in Watou kan je de combinatie van hedendaags metaalbedrijf met historische smidse bezoeken. Aalbeke stelt je graag voor aan drie Aalbeekse meesters, van Arsène die zijn eigen meccano zelf maakt en daar hele machines mee bouwt en orgelbouwer Jan Bruggeman tot de ijsjes van Gelati Debue. Monument NV in Ingelmunster restaureert monumentale panden in binnen- en buitenland en heeft daarvoor heel wat meesterschap in de gelederen. Je kan het bedrijf tijdens de Nacht van de Geschiedenis bezoeken, maar dan moet je je wel tijdig inschrijven. In Bellegem kan je tot slot een duik nemen in de geschiedenis van het mandenvlechten en de verschillende gebruikte technieken die er voor gebruikt worden.

Limburg

In Ham geeft Dr. Paul Broos, gespecialiseerd in de geschiedenis van de geneeskunde, een lezing over kwakzalvers, barbiers en chirurgijnen. In Alken kan je meer leren over de specifieke restauratietechnieken voor schilderijen, en wie de avond liever flitsend afsluit kan in Bocholt kennis maken met 4 generaties vrouwelijke fotografen van Studio Leyssen (sinds 1934).

Veel plezier!