contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Open Monumentendag 2018

Gepubliceerd op 03/08/2018
Categorie
omd

Op zondag 9 september 2018 is het weer zover! Dan openen honderden monumenten gratis hun deuren, dit al voor de 30ste keer. We hebben voor jou uitgezocht welk TWI-erfgoed een bezoekje waard is. Wees gerust, ieder vindt ongetwijfeld zijn gading, want het zijn stuk voor stuk boeiende en bezienswaardige pareltjes!

Antwerpen

In Antwerpen is het Zuiderpershuis open voor bezoek, dat de haven via waterkracht van energie voorzag in de 19de eeuw. De voormalige haringrokerij werd er ook gerenoveerd en Katoen Natie stelt zijn 'HeadquARTers' open met een expositie over 3500 jaar textielkunst. Op de rand tussen stad en haven stelt het MAS de Antwerpse Droogdokkensite open met 9 historische droogdokken, 2 werkhuizen en een beschermd pomphuis waarmee om de voornoemde dokken leeggepompt werden. In Hemiksem kan je dan weer terecht voor unieke tegelpanelen. Wil je liever de Scherpenbergmolen in Malle beklimmen of vlaaikes proeven in de Kaastrooimolen in Heist-op-den-Berg? Naast deze beide molens kan je bovendien nog meer molens bezichtigen, neem een kijkje op www.openmonumentendag.be.

(Foto: Malle, Scherpenbergmolen)

Limburg

De Chocoladefabriek in Tongeren organiseert verschillende activiteiten: ouderwetse kinderspelletjes, een ambachtenmarkt en een rondleiding in het vroeger, nu en de toekomst van de fabriek. In Beringen ontdek je meer over ons rijke mijnverleden en in de jeneverstokerij van Wilderen proef je van een jenevertje. In Borgloon kan je de voortgang van de restauratie van de stoomstroopfabriek volgen terwijl in Herk-de-Stad de laatste overblijfselen te vinden zijn van de pannenindustrie in die streek. Verder geven de molenaars van de Neermolen, de Dorpermolen en de Klaaskensmolen (Maaseik) graag een rondleiding en openen enkele wind-en watermolens van Kempenbroek hun deuren in Kinrooi.

(Foto: Beringen, BE-Mine)

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant zie je de oude Heetveldemolen van Tollembeek nog steeds aan het werk en waan je je terug in de jaren ’60 op de tramsite van Schepdaal. Laat je kinderen zelf graan malen en koekjes bakken in Diest. In Grimbergen demonstreert een ervaren vakwerkbouwer zijn (vak)werk en wordt een lemen huisje gebouwd. Bij de molen van Rotselaar kan je vervolgens genieten van een hapje en een drankje.

(Foto: Tramsite Schepdaal, Koen Boschmans)

Oost-Vlaanderen

Ook in Oost-Vlaanderen kan je enkele maalvaardige molens bezoeken, waaronder de Van Hauwermeirsmolen in Wetteren, de Windekemolen in Oosterzele en de molens van Ninove. In Gent is het havenerfgoed zeker de moeite waard: maak een wandeling langs het industrieel havenerfgoed of beklim een 60 meter hoge havenkraan. Neem een kijkje in de elektriciteitscentrale of geniet van het zicht van de torens van Gent vanop een hoogtewerker in De Voorhaven. Ook voor nautisch erfgoed kan je in Oost-Vlaanderen terecht: de CNR-loods in Rupelmonde houdt opendeur, je leert in Baasrode hoe scheepsmodellen gebouwd worden of je bezoekt er de scheepswerven. Nog in Baasrode kan je meerijden met de stoomtrein en in Aalst is de voormalige textielfabriek Filature du Canal open voor publiek. Waarschoot zet eveneens zijn textielverleden in de kijker met de inhuldiging van een herinneringsbord voor 160 jaar mechanische weverijen, gevolgd door een lezing van Pieter De Reu over de aanwezige textielfabrieken. Een avontuurlijke wandeling over weg en water leidt je langs het rijke industriële verleden van Erembodegem en in Ronse zijn alle weefgetouwen van het MUST actief in de weer.

(Foto: haven Gent, Dienst Monumentenzorg)

West-Vlaanderen

De provincie West-Vlaanderen heeft heel wat te bieden. Ontdek in De Panne het museum rond waterwinning of de tramgeschiedenis of breng een bezoekje aan de Steenakkermolen. Waan je als bewoner van een binnenschip in Beernem of geniet van een hoprijk biertje in Poperinge. In Wijtschate kan je exclusief de fameuze steen- en buizenfabriek Dumoulin bezichtigen. In Eperon d’Or in Izegem vindt de traditionele schoentjesworp plaats en in Koekelare proef je letterlijk van het erfgoed op verschillende sites. In Zwevegem beleef je een onvergetelijke dag in de oude elektriciteitscentrale Transfo met onder andere heel wat brandweervoertuigen.

(Foto: steen- en buizenfabriek Dumoulin)

Kortom, voor elk wat wils! Nog meer activiteiten en praktische info vind je op de website van Open Monumentendag. Geniet ervan en vergeet niet om foto’s te nemen en te uploaden voor de wedstrijd Wiki Loves Heritage, zo ontsluiten we ons prachtige industrieel erfgoed ook online.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...