contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Open Monumentendag 2019

Gepubliceerd op 03/09/2019
openmonumentendag2019-sectorwebsite-open-monumentendag-5315x3543_v2

Onze jaarlijkse date met Open Monumentendag komt eraan! Op zondag 8 september gaan hekkens, poorten, deuren, ramen en gangen wagenwijd open om de erfgoedliefhebber fantastische plekjes te laten zien. Per provincie zocht ETWIE enkele aanraders uit waar je een flinke dosis technisch, wetenschappelijk en industrieel Erfgoed kan ontdekken.

Baksteen in de maag en zoek je TWIE in West-Vlaanderen? Dan heb je geluk. Zowel Buizenbakkerij Dumoulin (inschrijven verplicht) in Wijtschate, Steenbakkerij Wienerberger (inschrijven verplicht) in Zonnebeke én steenbakkerij in Ramskapelle (die een nieuwe bestemming krijgt) zetten de deuren open! Eerder fan van draaiende machines? Haal dan uw hartje op in Izegem bij de machinedemonstraties van Eperon d'Or. Voor de wat fijnere mechaniek zal je wat meer moeite moeten doen, want om het gerestaureerde torenuurwerk van de Sint-Bartholomeuskerk in Lo-Reningne te zien moet je eerst 72 treden beklimmen. Liever iets aan het water? Ga dan in Beernem aan boord van Museum(binnenvaart)schip Tordino om er alles te leren over het leven aan boord en in de haven.

In Oost-Vlaanderen opent de tentoonstelling over Waarschootstof, waar het fameuze textielverleden van Waarschoot letterlijk van onder het stof wordt gehaald. Een ander pareltje is de voormalige textielfabriek Buysse-Baertsoen, vandaag een heuse feestzaal. In Lebbeke is het de laatste kans om de laatste haarsnijderij (vellen van konijnen en hazen worden bewerkt tot vilthaar voor de hoedenfabricatie) te bezoeken. Let op: enkel via reserveringen! In Aalst vertrek je aan Cimorné, met als hoogtepunt de oude stoomcentrale aan het park. Voor het eerst is deze oude elektriciteitscentrale opnieuw toegankelijk voor het publiek. Aan de taalgrens in Ronse vind je het MUST, het museum voor textiel. Maar liefst 40 mechanische -werkende!- weefgetouwen worden gedemonstreerd!

Het Thermotechnisch Instituut

Vlaams-Brabant zorgt voor heel wat bijzonders op Open Monumentendag. Maak kennis met de straalmotoren en stoommachines in de machinezaal van het Thermotechnisch Instituut in Heverlee. Nog zo'n parel van een zaal - de brouwzaal - vind je in voormalige brouwerij De Hoorn, die bestaat sinds 1923.

Voor papier moet je hier (in Zaventem) zijn, want papierfabriek Grellingen en papierfabriek 'Papeteries de Saventhem' gooien de deuren open. Of je kan de expo 'Made in Dworp: Over papier en karton, 200 jaar Coosemans' in Alsemberg bezichtigen. Dit vind plaats in de oude kartonfabriek en uitzonderlijk is de Herisemmolen gratis toegankelijk met randanimatie rond de stoommachine en het drukken van papier en karton. Om 11, 14 en 16 uur zal de kartonmechaniek bovendien draaien.

Mooi weer, ideaal voor een fietstochtje? Maak dan een ritje langs water- en windmolens. Je vertrekt aan de gerestaureerde watermolen van de Abdij van Park en maakt tijdens een fietstocht van om en bij de 80 minuten kennis met deze oude energieleveranciers.

Bezoek de Electrabelsite (Interescaut) in Schelle

In de provincie Antwerpen zijn ook dit jaar weer een aantal industrieel-erfgoedsites traditiegetrouw op post. Maar mag het eens wat anders zijn? Dan zijn zowel het Brouwershuis in Antwerpen en de Electrabelsite Interescaut in Schelle absolute aanraders. Het Waterhuis, of Brouwershuis, is door Gilbert Van Schoonbeke in 1553 opgericht om brouwerijen van zuiver water te voorzien. Op dit ogenblik wordt het monument gerestaureerd. Een bezoek op 8 september staat dus garant voor een unieke inkijk!

Voor de Electrabelsite in Schelle, die ondertussen al meer dan 20 jaar leegstaat, wordt op dit ogenblik volop een cultuurhistorische herbestemming gezocht. Tussen 10u en 17u kan je intekenen voor rondleidingen in het gebouw. Kinderen kunnen dan weer kennismaken met rappel tijdens een workshop door Monumentenwacht.

Bezoek Kunstbronsgieterij

In de provincie Limburg tot slot worden de deuren van de herbestemde brouwerij De Es opengezet. Tegen de Nederlandse grens, in Riemst, stelt kopergieter Marco Hornstra de deuren van zijn atelier open. Het bijzondere aan dit atelier is dat Hornstra nog altijd werkt via de verlorenwasmethode!

Dit is uiteraard een subjectieve selectie van activiteiten op zondag 8 september. Het volledige programma is te raadplegen op de website van Open Monumentendag.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...